Amerikiečių svajonė išsipildė – šeima surado lobį

Lobių pasaulyje ieškančiai amerikiečių šeimai ilgą laiką nesisekė. Bet dabar ji pagaliau gali džiaugtis – nuskendusiame ispanų laive Atlanto vandenyne rado aukso. Jo vertė – daugiau nei milijonas JAV dolerių.

Laimikį sudaro 51 auksinė moneta ir 12 metrų įmantrių aukso grandinėlių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Laimikį sudaro 51 auksinė moneta ir 12 metrų įmantrių aukso grandinėlių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 29, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 7:39 PM

Floridoje gyvenanti Schmittų šeima ilgus metus nesėkmingai ieškojo lobio. Tačiau sėkmė amerikiečiams nusišypsojo Atlanto vandenyne – nuskendusių ispanų laivų nuolaužose aptiko daug vertingo aukso.

Laimikį sudaro 51 auksinė moneta ir 12 metrų įmantrių aukso grandinėlių. Teisės į nuolaužas priklauso kompanijai „1715 Fleet-Queens Jewels“.

Bendrovės atstovas Brentas Brisbenas atskleidė, kad pranešti apie rastą lobį nusprendė priartėjus 300-osioms vienuolikos Ispanijos laivų nuskendimo netoli Floridos krantų metinėms. Laivų konvojus 1715-aisiais plaukė iš Havanos Kuboje į Ispaniją.

Ericas Schmittas, lobių ieškantis savo laivu piratišku pavadinimu „Aarrr Booty“, dėžių su auksu aptiko laivų nuolaužose ties Fort Pirso miestu. Jis nuo Majamio didmiesčio nutolęs 210 km.

B.Brisbeno teigimu, kad buvo gabenamas auksas, liudija laivų deklaracijos.

O Schmittai surado tik mažą gėrybių, kurios šiandien būtų vertinamos net 400 mln. dolerių, dalį. Tiesa, jau iškelta 175 mln. dolerių verto aukso ir kitokių brangenybių.

Bendrovė „1715 Fleet-Queens Jewels“ teisę į nuolaužas ir, be abejo, jų turinį 2010 m. nusipirko iš garsaus lobių ieškotojo Melo Fisherio, mirusio 1998-aisiais, giminaičių. Svarbiausia, kad kompanija leidžia mėgėjams, tarp jų – ir Schmittams, naršyti po nuolaužas. Tereikia sutarti, kaip bus dalijamasi lobiu.

Pagal JAV federalinius ir Floridos įstatymus, penktadalis lobio atiteks valstijai – radiniai bus eksponuojami muziejuje. Likusią lobio dalį pasidalys B.Brisbeno kompanija ir Schmittų šeima.

Tikriausiai įspūdingiausias naujojo lobio akcentas – puikiai išsilaikiusi karališkoji moneta. Ji buvo nukalta 1715 m. ir skirta Ispanijos karaliui Pilypui V.

Savo ruožtu aukso grandinėlės prieš 300 metų buvo vadinamos pinigų grandinėmis.

Manoma, kad jos buvo naudojamos kaip neapmokestinamoji valiuta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.