Šaudmenų pristigę olandų kariai pratybose imituoja šūvio garsą

Nyderlandų kariuomenę ištiko toks amunicijos trūkumas, kad pratybose dalyvaujančių karių prašoma ne šaudyti, o šūkauti pamėgdžiojant šūvio garsus, skelbia „The Indepenedent“.

Nyderlandų gynybos ministerija pranešė, kad problemos priežastis – didelis amunicijos poreikis ir ilgi pristatymo terminai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nyderlandų gynybos ministerija pranešė, kad problemos priežastis – didelis amunicijos poreikis ir ilgi pristatymo terminai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-10 16:24, atnaujinta 2017-10-21 05:06

Pasirodo, Nyderlandai per daug amunicijos naudoja tarptautinėse misijose, todėl besitreniruojantiems kariams šovinių paprasčiausiai nebeužtenka.

Šalies gynybos ministerijos darbuotojai kanalui „RTL Nieuws“ paviešino elektroninius laiškus, kuriuose atskleidžiama, kad amunicijos trūkumas toks didžiulis, kad atšaukiamos kai kurios privalomos šaudymo pratybos.

„Negaliu nieko padaryti, bet tikrai nebeturime daugiau šovinių“, – esą rašoma viename iš nutekintų laiškų.

Karių sąjungos VBM teigimu, amunicijos stokojančių karių nusiteikimas taip pat yra labai prastas.

„Net jeigu neturi kulkų, vis tiek turi treniruotis su savo ginklu. Tai reiškia, kad kariai turi šūkauti „pykšt pokšt“. Tai stipriai blogina karių nusiteikimą. Jokiam profesionalui to nelinkiu“, – kalbėjo sąjungos vadovas Jeanas Debie.

Majoras generolas Harmas de Jonge pripažino, kad amunicijos trūkumas reiškia, jog kariams nepavyksta reguliariai lavinti savo šaudymo įgūdžių, o tai mažina ir jų pasitikėjimą savimi.

Nyderlandų gynybos ministerija pranešė, kad problemos priežastis – didelis amunicijos poreikis ir ilgi pristatymo terminai, tačiau pridėjo, kad kariai vis tiek galės treniruotis tiek, kiek reikės.

Nors amunicija yra brangi, Nyderlandų vyriausybė praėjusiais metais savo gynybos biudžetą padidino nuo 7,6 mlrd. iki 8 mlrd. eurų.

Tai pirmas kartas per daugiau nei dešimtmetį, kai penkta didžiausia Europos ekonomika gynybai išleis daugiau, o ne mažiau, ataskaitoje pastebėjo Europos lyderystės tinklo ekspertai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.