Ispanė paviešino policijos nusižengimą, bet baudą gavo pati

Ispanė gavo 800 eurų baudą už tai, kad nufotografavo policijos automobilį, neleistinai stovintį neįgaliesiems skirtoje vietoje. Dėl to kaltas naujas piliečių teises suvaržyti užsimojęs įstatymas, rašo „The Guardian“.

Petrero gyventoja socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino nuotrauką su neįgaliojo vietoje pastatytu policijos automobiliu.<br>„Facebook“ nuotr.
Petrero gyventoja socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino nuotrauką su neįgaliojo vietoje pastatytu policijos automobiliu.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 18, 2015, 7:05 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 5:00 AM

Pietryčių Ispanijos miesto Petrero gyventoja socialiniame tinkle „Facebook“ paviešino nuotrauką su neįgaliojo vietoje pastatytu policijos automobiliu ir prierašu „Statykite mašinas kur tik norite, nes jūsų vis tiek niekas nebaus“.

Ispanė, kurios vardas neskelbiamas, nuotrauką kitą dieną ištrynė. Tačiau į jos namų duris vos po 48 valandų pasibeldė pareigūnai.

Moteris buvo nubausta pagal naują prieštaringai vertinamą įstatymą, kurį dalis ispanų laiko būdu užtildyti nepatikusius pasisakymus visuomenėje.

Nuo liepos galioti pradėjęs Piliečių saugumo įstatymas draudžia neteisėtą policijos pareigūnų atvaizdų viešinimą, kuris sukeltų pavojų jiems, jų šeimos nariams, saugomiems objektams arba policijos operacijoms.

Tačiau šį įstatymą pasmerkti spėjo ir organizacija „Amnesty International“. Anot žmogaus teisių gynėjų, policijos fotografavimas yra būtinas atvejais, kai pareigūnai persistengia naudodami jėgą prieš žmones.

Prasižengusieji Ispanijoje gali sulaukti nuo 600 iki 30 tūkst. eurų baudos.

Vietos policijos atstovas Fernando Portillo paaiškino, kad pareigūnų automobilis neįgaliesiems skirtoje vietoje sustojo, kai ekipažas sureagavo į pranešimą dėl vandalizmo šalia esančiame parke.

Pareigūnai esą turėjo reaguoti kiek įmanoma greičiau, kad sučiuptų įtariamuosius įvykio vietoje. Dėl to automobilį jiems teko palikti neįgaliesiems skirtoje vietoje.

Ispanijos žiniasklaida svarstė, kokį pavojų pareigūnams sukėlė jų automobilio nuotrauka socialiniame tinkle.

Tačiau F.Portillo paaiškino, kad ispanė paviešindama šią nuotrauką „suteršė policijos garbę“. Dėl to pareigūnai buvo priversti apie incidentą pranešti miesto valdžios institucijoms.

„Būtume norėję kitaip išspręsti šią situaciją, tačiau jie turėjo teisę skirti šią baudą“, – pareiškė policijos atstovas.

Naujasis Piliečių saugumo įstatymas taip pat draudžia demonstracijas šalies parlamento ir senato prieigose, iškeldinimo iš gyvenamosios vietos trukdymą ir ramius protestus, pavyzdžiui, sėdėjimo akcijas gatvėse.

Įstatymo pažeidėjams gresia baudos net iki 600 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.