Laivų katastrofos vietoje rasta 4,5 mln. dolerių vertės monetų

Lobių ieškotojai,

Senovinių ispanų laivų katastrofos vietoje prie Floridos rasta 4,5 mln. dolerių vertės aukso monetų.<br>ViDA press asociatyvi nuotr.
Senovinių ispanų laivų katastrofos vietoje prie Floridos rasta 4,5 mln. dolerių vertės aukso monetų.<br>ViDA press asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2015, 10:19 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 8:25 PM

Dešimt galeonų, plaukusių iš Havanos į Ispaniją, sudužo prie Floridos rytinės pakrantės, netoli Vero Bičo miesto, per audrą 1715 metų liepą. Laivų korpusai sulūžo, o jų gabenti lobiai plačiai išsibarstė.

„Daugiau negu 350 aukso monetų, įskaitant 9 karališkąsias monetas, buvo rastos liepos 30 ir 31 dienomis. Šis stulbinamas atradimas iš tikrųjų buvo padarytas per 300-ąsias (laivų sudužimo) metines“, savo „Facebook“ pranešime rašo Brentas Brisbenas, bendrovės „1715 Fleet – Queens Jewels“ vadovas.

Tai jau antras didelis lobių ieškotojų radinys per kelis pastaruosius mėnesius. Birželį jie rado apie 50 monetų, kurių vertė – apie 1 mln. dolerių.

Kai kurios iš naujausiai rastų monetų yra itin retos, o kiekviena iš jų verta apie 300 tūkst. dolerių, pažymėjo B.Brisbenas.

„Tos karališkosios monetos yra puikūs monetų kalybos pavyzdžiai; jos buvo nukaldintos Ispanijos karaliaus nurodymu“, – aiškino lobių ieškotojas.

Be to, „mes dirbame labai arti kranto, o tai stebina daugelį žmonių“, pridūrė jis.

„Tie sudužę laivai buvo nunešti uragano prie išorinio rifo pakraščio ir ten visiškai sunaikinti dėl bangų poveikio, todėl tų laivų nuolaužos nuplaukė daug mylių iki pat paplūdimio ir kopų.“

Pagal JAV įstatymus Floridos valstijai atitenka 20 proc. prie valstijos krantų randamų lobių vertės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.