Lenkai savo svarbą Jungtinėje Karalystėje demonstruos donoryste

Ketvirtadienį Lenkijos bendruomenė Jungtinėje Karalystėje (JK) ketina pademonstruoti, kokia svarbi yra šiai valstybei, dviem labai skirtingais būdais. Dalis iš Lenkijos kilusių darbuotojų planuoja visą dieną streikuoti ir rengti demonstraciją Vestminsteryje. Tuo tarpu kiti ketina pademonstruoti istoriškai simbolinį gestą ir duoti kraujo JK nacionalinei sveikatos tarnybai, praneša „The Guardian“.

Lenkai aukodami kraują nori britams priminti ir apie praeitį.<br>„123rf“ nuotr.
Lenkai aukodami kraują nori britams priminti ir apie praeitį.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2015, 12:33 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 7:42 PM

Daugiau nei tūkstantis lenkų darbuotojų ketina protestuoti priešais parlamentą, užuot ėję į darbą.

Tuo tarpu socialinio tinklo „Facebook“ tinklalapyje ir „Twitter“ skelbiamoje kampanijoje Jungtinės Karalystės lenkai ragina visus kulniuoti į artimiausią donorystės kliniką.

Planavo didelį streiką

„Polishblood“ („lenkų kraujas“) donorystės kampanija socialiniame tinkle jau užregistravo 2,3 tūkst. dalyvių.

George'as Byczynskis, kuris dalyvauja JK lenkų iniciatyvoje ir suorganizavo kraujo donorystės kampaniją, teigė, kad jis kartu su kitais organizatoriais yra įsitikinęs, kad streikas nėra reikalingas.

Todėl jie nusprendė padaryti ką nors teigiama, kad parodytų, kokie svarbūs JK yra Lenkijos imigrantai ir kokia svarbi ši valstybė yra jiems.

„Prieš kelias savaites Lenkijos laikraščio „Polish Express“ skaitytojai įsisuko į diskusiją, kurios metu aptarinėjo, kas nutiktų, jei 10 tūkst. Lenkijos imigrantų Jungtinėje Karalystėje vieną dieną tiesiog neateitų į darbą“, – sakė G.Byczynskis.

„Diskusijose žmonės tvirtino, kad toks protestas parodytų, kaip sunkiai lenkai dirba Jungtinėje Karalystėje ir kiek daug naudos iš esmės atnešė šiai valstybei.

Iš pradžių tai nebuvo rimta idėja, tačiau vėliau žmonės šį sumanymą ėmė aptarinėti socialiniuose tinkluose, ir jis ėmė sparčiai plisti“, – tęsė vyras.

Rasistiniai išpuoliai

Bet tuo metu, kai jau atrodė, kad ši idėja bus įgyvendinta, kai kurie lenkai pareiškė kitokią nuomonę. Jie tvirtino, kad yra geresnių būdų atkreipti dėmesį į tai, kokią naudą jie neša bendruomenėms, kuriose gyvena.

„Su draugais nusprendėme, kad remti tokią iniciatyvą gana rizikinga. Nusprendėme, kad į streikus žmonės turėtų žvelgti, kaip į kraštutinę priemonę“, – aiškino G.Byczynskis.

Jis užaugo Krokuvoje, o į Londoną atvyko prieš šešerius metus studijuoti tarptautinius ryšius ir tarptautinę teisę Vestminsterio universitete.

„Pasirinkau Londoną, nes maniau, kad tai yra pasaulio centras. Anglų kalba yra nuostabi ir aš beprotiškai įsimylėjau šį miestą“, – pasakojo jis.

G.Byczynskis teigė, kad jam pačiam Londone nėra tekę susidurti su prieš lenkus nusiteikusio rasizmo apraiškomis. Bet jo tautiečiui Kento grafystėje teko patirti gana rimtus išpuolius.

Jo namas buvo išpaišytas  šūkiais „keliauk namo“ („go home“), o garažas kartą buvo padegtas.

Situaciją sprendė gražiuoju

„Praėjusiais metais mes nerimavome dėl JK nepriklausomybės partijos (UKIP) pakilimo, tačiau dabar jau jaučiamės ramesni. Vis dėlto kyla problemų dėl politikų vartojamos  kalbos, ir kartais jie lenkus naudoja kaip atpirkimo ožį“, – aiškino G.Byczynskis.

Jis paminėjo vieną atvejį, kai konservatorius Roystonas Smithas, kuris yra nusiteikęs prieš Europos Sąjungą ir imigraciją, per gegužę vykusius rinkimus papylė komentarų apie lenkų santechnikus su 20 asmenų šeimomis.

G.Byczynskis su grupe lenkų nusprendė šią situaciją išspręsti be konfliktų.

„Maždaug 700 žmonių išsiuntė jam elektroninius laiškus, kuriuose mandagiai priminė, kad maždaug 10 proc. žmonių, kurie gyvena jo rinkimų apygardoje, yra kilę iš Lenkijos.

Taip pat paminėjome, kad ne visi lenkai yra santechnikai ir tuo labiau tikrai ne visi turi tokias dideles šeimas.

Jis pamatė, kad žmonės yra suerzint, tad  parašė atsiprašymą.

Jis pakvietė mus susitikti parlamento rūmuose ir mus išklausė“, – pasakojo vyriškis.

Streikuoti neverta

„Mes manome, kad lenkų streikas JK sulauktų didelio pasisekimo. Šimtai tūkstančių žmonių vieną dieną nepasirodytų darbe, kad pasipriešintų lenkų diskriminacijai JK.

Nepaisant to, mūsų manymu, pastaruoju metu santykiai tarp lenkų ir britų yra geri, dėl to dar ne laikas organizuoti tokį streiką. Lenkai labai stipriai prisidėjo prie JK ekonomikos ir drauge yra dėkingi šiai valstybei už darbo bei mokslų galimybes.

Todėl mes norime paskatinti visus lenkus JK rugpjūčio 20 dieną vietoj streiko tapti kraujo donorais ir tokiu būdu paskatinti gerus santykius tarp lenkų ir britų.

„Polishblood“ kampanija yra dar vienas įrodymas, kokią naudą JK neša Lenkijos imigrantai“, – „Facebook“ tinklalapyje rašė JK lenkų iniciatyva.

Ši kampanija surengta norint britams priminti, kad praeityje lenkai dėl JK liejo kraują ir atidavė gyvybes. Antrojo pasaulinio karo metu tūkstančiai lenkų kovėsi britų armijoje.

Lenkijos karo didvyrio, kuris kovojo su naciais, sūnus Johnas Zylinksis rašė, kad lenkų bendruomenė JK jaučiasi kaip „atpirkimo ožys“ir tie, kurie rengiasi streikuoti, nori, kad tai liautųsi.

„Polish Express“ laikraštis, kuris palaiko šį streiką, sukūrė jam „Facebook“ tinklalapį, kuriame tūkstantis žmonių jau paspaudė mygtuką „dalyvausiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.