Du lobių ieškotojai teigia radę 300 tonų nacių aukso

Lenkas ir vokietis tikina netoli Vroclavo aptikę nacistinės Vokietijos paliktą traukinį, pilną brangenybių, aukso ir ginklų. Kaip pasakoja legendos, traukinys dingo baigiantis Antrajam pasauliniam karui.

Du lobių ieškotojai teigia radę 300 tonų nacių aukso.
Du lobių ieškotojai teigia radę 300 tonų nacių aukso.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 21, 2015, 7:25 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 2:21 PM

Teigiama, kad šarvuotas traukinys dingo netoli Vroclavo. Esą 1945 metais jis buvo tunelyje paliktas atsitraukiančios Vokietijos kariuomenės, kuri bėgo nuo artėjančios Raudonosios armijos.

Reportažą apie radinį galite pasižiūrėti čia. 

Vyrai apie savo radinį pranešė Valbžyche įsikūrusiam teisininkų biurui. Tačiau jie iki šiol atsisako išduoti paslaptį, kur aptiko lobį.

Apie radinį pranešę vyrai reikalauja, kad jiems Lenkija atiduotų 10 proc. brangiojo krovinio.

Vis dėlto atradėjai sutiko bendradarbiauti su miesto valdžia. Tirti jų pasakojimo savivaldybėje net buvo skubiai sušauktas specialus komitetas.

„Dabar šį klausimą nagrinėja teisininkai, kariuomenė, policija ir ugniagesiai. Ši teritorija niekada nebuvo kasinėta, todėl nežinome, ką ten rasime“, – aiškino Valbžycho apskrities tarybos narė Marika Tokarska.

Vietos žiniasklaida praneša, kad šarvuotas traukinys galėjo būti 150 metrų ilgio, todėl jame tilpo daugiau nei 300 tonų aukso. Abiejuose traukinio galuose greičiausiai buvo įrengti du gynybiniai bokšteliai su ginklais.

Istorikė Joanna Lamparska patvirtino, kad vietos gyventojai pasakodavo apie traukinį, kuris dingo tunelyje.

Vėliau tunelis buvo uždarytas, o jo vieta pamiršta. O ankstesnės traukinio paieškos toje teritorijoje nedavė jokių rezultatų.

Besitraukianti Vokietijos kariuomenė aukso ir brangakmenių grobį traukiniais ir iš Vakarų, ir iš Rytų vežė į Berlyną.

Pavyzdžiui, iš Budapešto į Vokietiją naciai nusiuntė mažiausiai 24 krovininius vagonus, prikrautus aukso, sidabro ir vertingų paveikslų, kuriuos pasisavino iš Vengrijoje gyvenančių žydų.

Šis krovinys šiandien būtų vertas maždaug 175 mln. eurų.

Tiesa, jį aptiko ir sulaikė Jungtinių Amerikos Valstijų kariai ir pasiglemžė didžiąją dalį brangenybių. („Reuters“, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.