Taivane jaunuolis griūdamas pradūrė milijono vertą paveikslą

Berniukas krisdamas pradūrė paveikslą.<br>„Youtube“ nuotr.
Berniukas krisdamas pradūrė paveikslą.<br>„Youtube“ nuotr.
Paveikslas yra 350 metų senumo.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Paveikslas yra 350 metų senumo.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 25, 2015, 1:26 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 12:24 AM

Savaitgalį 12 metų berniukas iš Taivano patyrė gėdingą košmarą. Muziejuje jis netikėti užkliuvo ir griūdamas 350 metų senumo paveiksle pradūrė skylę. Šis meno dirbinys yra įvertintas 1,5 mln. JAV dolerių (1,3 mln. eurų), skelbia „The Guardian“.

Taipėjuje vykusios parodos „Face of Leonardo, Images of Genius“ organizatoriai paviešino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas šis incidentas.

Jame matyti, kaip berniukas, kuris dėvi šortus, mėlynus „Puma“ marškinėlius ir rankoje laiko gėrimą, eina pro piešinį. Bet staiga vaikinas užkliuvo už savo kojos ir krisdamas atsirėmė į brangų meno dirbinį.

Tuomet dvylikametis pažvelgė į Paolo Porpora gėlių natiurmortą, kurio apačioje liko kumščio dydžio skylė. Berniukas sustingo ir ėmė dairytis į kitus patalpoje buvusius žmones.

Vis dėl to jam pasisekė, nes organizatoriai nereikalaus jaunuolio šeimos padengti restauracijos išlaidų.

Parodos organizatorius Sunas Chi-hsuanas sakė, kad berniukas labai nerimavo, tačiau jo nereikėtų kaltinti dėl šio nutikimo.

Paveikslas, kuriam jaunuolis padarė žalą, priklauso privačiai kolekcijai ir yra apdraustas.

Pasak parodos rengėjų, šioje ekspozicijoje, kuri vyksta Taivane, žmonės gali išvysti 55 paveikslus, tarp kurių yra ir Leonardo da Vinci portretai, „surinktus iš geriausių pasaulio meno kolekcijų“.

„Visi 55 paveikslai šioje parodoje yra autentiški, todėl šie dirbiniai yra itin reti ir brangūs. Kai jie būna pažeidžiami, ši žala išlieka visam laikui“, – rašoma parodos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

P.Porpora buvo žinomas dailininkas, kuris tapė baroko stiliaus piešinius: dažniausiai gėlių ir vaisių natiurmortus.

Paveikslas, kuriame jaunuolis pramušė skylę, yra 200 centimetrų aukščio ir vadinasi „Flowers“ („Gėlės“). Jame vaizduojamos saulėgrąžos, rožės, tulpės ir gvazdikai.

Europos vaizduojamojo meno duomenų bazė „The Web Gallery of Art“ („internetinė meno galerija“) teigė, kad „Flowers“ yra vienintelis P.Porporos paveikslas su jo parašu ir buvo nutapytas maždaug 1660 metais.

Šis meninkas gimė Neapolyje, tačiau vėliau persikraustė gyventi į Romą ir ten dirbo Chigi šeimai.

Dvylikametis taivanities pateko į trumpą ir žeminantį nevėkšlų, kurie per savo nerangumą sugadino brangius meno kūrinius, sąrašą.

2006 metais Fitzwilliam muziejaus, kuris yra Kembridže, Jungtinėje Karalystėje, lankytojas užkliuvo už batų raištelio ir sudaužė tris 300 metų senumo kiniškas vazas.

2010 metais viena moteris Niujorko muziejuje užgriuvo ant P.Pikaso piešinio ir įrėžė jį 15 centimetrų.

Turbūt skaudžiausia tokio pobūdžio nesėkmė ištiko kazino magnatą Steve'ą Wynną, kuris 1932 metų P.Pikaso šedevrą „Le Rêve“ („Sapnas“) pradūrė alkūne. 2013 metais verslininkui vis tiek pavyko šį paveikslą parduoti už rekordinę 155 mln. JAV dolerių (135 mln. eurų)sumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.