Japonijos senoliams nebeteks džiaugtis sidabriniais puodeliais

Japonijoje senyvas amžius suteikia ir tam tikrų privalumų. Kiekvienas žmogus, sulaukęs 100 metų, šioje šalyje gauna proginį sidabrinį sakės puodelį, rašo „The Washington Post“.

Didžiulis senolių skaičius išgąsdino valdininkus.<br>„123rf“ nuotr.
Didžiulis senolių skaičius išgąsdino valdininkus.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 26, 2015, 7:56 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:38 PM

Tokios tradicijos pradžia – 1963 metai. Tuomet Azijos tauta išsiuntė 153 specialius puodelius kaip ženklą pripažinimo, jog sulaukti tokio senyvo amžiaus sugeba ne kiekvienas, tad šie senoliai yra išties ypatingi ir išskirtiniai.

Bet dabar Japonijoje yra tiek daug labai senų žmonių, kad valdžia ketina brangias sidabrines dovanas pakeisti pigesnėmis.

Skaičiai valdžios atstovams pasirodė tikrai bauginami. Kiekvieno sidabrinio indo vertė 64 doleriai (56 eurai). Jie būna įteikiami rugsėjį, per senyvo amžiaus žmonių pagerbimo dieną, norint išreikšti šimtamečių indėlio į visuomenės gyvenimą pripažinimą.

2014 metais sidabrinius indus gavo 29 357 žmonės, tad, apytikriai paskaičiavus, ši programa kainavo 2,1 mln. JAV dolerių (1,8 mln. eurų).

Valdininkus tokia suma kaip reikiant išgąsdino. Negana to, 2018 metais tikimasi, kad šimto metų amžiaus kartelę perkops maždaug 37 tūkst. senolių.

Tad valdžios atstovai svarsto puodelį gaminti iš pigesnės medžiagos, pakeisti jį kitokia dovana ar šimtamečiams tiesiog įteikti garbės raštą.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Japonijos gyventojų vidutinė gyvenimo trukmė yra pati ilgiausia pasaulyje.

Japonijos sveikatos, darbo ir gerovės ministerijos duomenimis, vidutinė vyrų gyvenimo trukmė šalyje yra 80 metų, o moterų beveik 87.

Praėjusiais metais šalis pasiekė rekordinį žmonių, kurie sulaukė 65 metų amžiaus, skaičių. Jų buvo net 32,9 mln.

Žilstanti šalies visuomenė yra viena iš rekordiškai didelės nacionalinės skolos priežasčių, nes kylančios socialinio draudimo sąnaudos patuštino valstybės iždą.

Tad Japonijos šimtamečiams senoliams turbūt teks jaustis ypatingiems jau be sidabrinio puodelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.