Šveicarijos gyventojai išsirinko naują himną

Dabartinis Šveicarijos himas yra kritikuojamas dėl religinio teksto.<br>„123rf“ nuotr.
Dabartinis Šveicarijos himas yra kritikuojamas dėl religinio teksto.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2015, 8:43 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 7:55 PM

Šveicarai konkurse išsirinko naują himną, kuri vadinasi: „Pakelta vėjyje plazda mūsų raudona ir balta vėliava“ („Hoisted up there in the wind, our red and white flag“). Ją sukūrė Werneras Widmeras iš Zolikerbergo, Ciuricho, rašo „The Local“.

Ši daina internetinio balsavimo, kurio rezultatai buvo paskelbti šeštadienį, metu įveikė kitas dvi varžoves.

Tris finalines dainas nacionaliniame festivalyje Argau kantone esančiame Arau mieste gyvai atliko chorai.

Taip buvo užbaigtas konkursas, kurį praėjusių metų pradžioje pradėjo Šveicarijos visuomenės gerovės draugija. Jie tikėjosi pakeisti dabartinį himną, kuris žinomas kaip „Šveicarijos psalmė“, nes jis buvo kritikuojama dėl religinio teksto.

Konkursui buvo pateikta net 200 dainų. Tuomet vertinimo komisija išrinko septynias, kurios buvo išverstos į visas keturias valstybines kalbas bei padaryti chorų įrašai.

Tada visuomenė balsavo internetu ir išrinko tris galutinius variantus, o sekančiame balsavime – laimėtoją.

Taisyklės reikalavo, kad dainų žodžių kūrėjai įkvėpimo semtųsi iš atnaujintos Šveicarijos konstitucijos, kuri 1990 metais buvo patvirtinta referendume, įžangos. Joje kalbama apie laisvę, demokratiją. vienybę, atvirumą pasauliui bei atsakomybę ateities kartoms.

Daug konkurse dalyvavusių dainų, tarp jų ir nugalėtoja, naujajam himnui paliko tą pačią melodiją, kurią žmonės laiko gražia.

„Šveicarijos psalmę“ 1841 metais sukūrė Alberikas Zwyssigas. Kritikų nuomone ji skamba lyg orų prognozė sumaišyta su religiniu himnu, nes pakartotinai minimos nuorodos į Dievą bei apdainuojami kalnų vaizdai.

Ši daina oficialiu šalies himnu tapo tik 1981 metais. Tuo metu ji pakeitė kitą himną, dėl kurio kildavo daug problemų, nes jis būdavo giedamas pagal Jungtinės Karalystės himno melodiją.

„Niekas net nežino jo žodžių! Visi, kurie teigia kitaip – meluoja. Arba sugiedame tik kelis pirmus žodžius, o tuomet jau tiesiog dainuojame: la la la“, – apie „Šveicarijos psalmę“ kalbėjo vertinimo komisijos prezidentas Pierre Kohleras

„Melodija yra graži ir niekam nekliūna. Problema yra tekstas. Autorius kūrė psalmę, o ne valstybės himną. Turite pripažinti, kad ši daina išties yra puiki kaip psalmė ir kaip psalmei mes jai priekaištų neturima, tačiau tai netinkamas himnas“, – sakė Šveicarijos visuomenės gerovės draugija

Naująją W.Widmerio kompoziciją palaiko visuomenė, tačiau galutinį sprendimą, ar ji pakeis dabartinį šalies himną bei, ar Šveicarijai išvis reikia naujo himno, priims federalinė vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.