Parduodama reta „Nusidėjėlių Biblija“, kuri ragina svetimauti

Parduodama reta 400 metų senumo Biblija, kurioje į dešimt Dievo įsakymų yra įsivėlusi klaida: knygoje žmonės raginami svetimauti, rašo „The Independent“.

Biblijoje padaryta klaida nuvarė spaustuvininką į pražūtį.<br>„123rf“ nuotr.
Biblijoje padaryta klaida nuvarė spaustuvininką į pražūtį.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2015, 5:11 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 11:46 AM

„Nusidėjėlių Biblijoje“ (Sinner's Bible) arba „Nuodėmingoje Biblijoje“ (Wicked Bible) buvo praleistas vienas labai svarbus žodis ir šioje knygoje septintasis įstatymas skelbia: „Svetimauk“ (Thou shalt commit adultery).

Ši knyge yra viena iš kelių išlikusių Biblijos, kurias 1631 metais atspausdino karališkieji spaustuvininkai Robertas Barkeris ir Martinas Lucasas, kopijų.

Tikimasi, kad aukcione ši knyga atneš 15 tūkst. svarų (20,4 tūkst. eurų) pelną.

Riebi klaida buvo pastebėta tik po metų, kai buvo išspausdinta tūkstantis Biblijos kopijų. Tai sukėlė pasipiktinimų audrą konservatyvioje anglikonų Britanijoje.

„Yra kelios teorijos, kuriomis galima paaiškinti, kaip ši klaida buvo išspausdinta. Tai galėjo nutikti paprasčiausiai dėl to, kad popierius paslydo, tačiau kiti tiki, kad tai buvo sąmokslas sugadinti R.Barkerio reputaciją“, – sakė Simonas Robertsas iš „Bonhams“ aukciono knygų ir rankraščių departamento.

Ši klaida iš tikrųjų sužlugdė R.Barkerį. 1635 metais jis atsidūrė už grotų dėl didelių skolų, ten jo gyvybė ir užgeso 1645 metais.

Karalius Karolis I-asis buvo tiesiog įsiutęs, kad buvo padaryta tokia siaubinga klaida ir įsakė visas šios knygos kopijas sudeginti, tačiau kai kurios iš jų vis dėlto išliko.

Tuomet karalius pasikvietė spaustuvininkus į Vestministerį, atėmė iš jų spausdinimo licenzijas ir skyrė po 300 svarų baudą, šiandien ši suma yra lygi 44,6 tūkst. svarų (60,7 tūkst. eurų).

Klaida taip pat supykdė ir tuometinį Kenterberio vyskupą George Abottą.

„Buvo laikas, kai spausdinama buvo labai atsakingai, ypač Biblijos. Dirbdavo rūpestingi sudarynėtojai ir geriausi korektoriai, kurie buvo rimti ir mokyti vyrai. Popierius ir raidės buvo puikūs, teisingi ir visais požiūriais geriausios kokybės. Bet dabar popierius yra prastas, sudarinėtojai – berniūkščiai, o korektoriai nemokšos“, – po šio skandalo rašė G.Abottas.

Manoma, kad išliko tik devynios Biblijos kopijos, tad jos yra itin retos.

Aukcionas lapkričio 11 dieną vyks Londone.

2010 metais internete buvo siūloma įsigyti „Nuodėmingosios Biblijos“ kopiją už 89,5 tūkst. JAV dolerių (78,8 tūkst. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų