Muziejaus valytojai modernaus meno kūrinį palaikė šiukšlių krūva

Valytojai Italijos Bolzano mieste esančiame „Museion“ moderniojo ir šiuolaikinio meno muziejuje netikėtai prisivirė košės: jie netyčia sušlavė šiuolaikinio meno kūrinį, nes pagalvojo, jog tai šiukšlės, likusios po siautulingo vakarėlio, skelbia „The Local“.

Valytojai atvykę tvarkyti po vakarėlio likusios netvarkos sušlavė meninę instaliaciją.<br>„123rf“ nuotr.
Valytojai atvykę tvarkyti po vakarėlio likusios netvarkos sušlavė meninę instaliaciją.<br>„123rf“ nuotr.
Taip atrodė šiuolaikinio meno instaliacija.<br>„Twitter“ nuotr.
Taip atrodė šiuolaikinio meno instaliacija.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-10-26 19:52, atnaujinta 2017-10-07 16:56

Penktadienio vakarą meno galerijoje vyko susitikimas, o sekmadienį valytojų komanda kibo į darbą.

Atvykę jie išvydo siaubingą netvarką: ant žemės mėtėsi tušti buteliai, nuorūkos, konfeti ir net batai bei drabužiai. Susidarė įspūdis, kad naktis tikrai buvo nerami, tačiau valytojai pasiraitojo rankoves ir atkūrė galerijoje tvarką.

Vis dėlto, paaiškėjo, kad tai buvo ne betvarkė, kuri liko po audringų šėlionių, o Milano meninkų Goldschamiedo ir Chiari paroda, kuri vadinosi „Šiąnakt mes ketinome šokti“ (We were going to dance tonight).

Meninė instaliacija buvo skirta pašiepti perdėtai prabangius Italijos politinių klasių vakarėlius 1980 metais. Bet šį kartą menininkai, akivaizdžiai, per daug įtikinančiai atspindėjo realybę.

„Žinoma, kad mes perspėjame darbuotojus, kad šie neišvalytų meno. Mes jiems liepėme sutvarkyti tik fojė, nes būtent ten penktadienį vyko linksmybės. Akivaizdu, kad jie palaikė šią meninę instaliaciją fojė“, – sakė galerijos kuratorius Letizia Ragaglia.

Laimei, ne viskas buvo prarasta. Išrūšiavę „šiukšles“ į atskirus šiukšlių maišus plastikui ir stiklui, valytojai suprato padarytą klaidą dar prieš galutinai atsikratydami meno kūrinių.

„Mes pabandysime viską sudėlioti taip, kaip buvo, žiūrėdami į fotografiją“, – sakė L.Ragalia.

Bet tai tikrai ne pirmas kartas, kai šiuolaikinė meno instaliaciją kas nors palaiko šiušlėmis.

Praėjusiais metais valytoja Italijos Bariso mieste esančioje galerijoje išmetė dėžutę su sausainių trupiniais, kuri, pasirodo, buvo verta 10 tūkst. eurų.

Be to, ši problema būdinga ne tik italams. 2001 metais Damieno Hirsto alaus butelių, kavos puodelių ir perpildytų peleninių kolekcija buvo išmesta Londone vykusioje parodoje, o 2004 metais maišas kupinas popieriaus ir kartono, kurį sukūrė vokiečių meninikas Gustavas Metzgeris, buvo išmestas Tate muziejuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.