Angliakasių miestą Lenkijoje prikėlė lobio paieškos

Valbžychas iki šios vasaros tebuvo niūrus pramoninis Lenkijos miestas, bet dabar čia plūsta tūkstančiai metalo detektoriais apsiginklavusių turistų. Jie tikisi rasti paslaptingą lobį, o miestiečiai džiaugiasi pelnu.

Lenkijos pareigūnai specialiais prietaisais – šilumą fiksuojančiomis kameromis, georadarais ir magnometrais – jau ieško nacių neva po žeme palikto didžiulių turtų prikimšto traukinio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos pareigūnai specialiais prietaisais – šilumą fiksuojančiomis kameromis, georadarais ir magnometrais – jau ieško nacių neva po žeme palikto didžiulių turtų prikimšto traukinio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Apie esą aptiktą lobį Valbžycho advokatų biurui šių metų rugpjūčio pabaigoje pranešė lenkas P.Koperis (kairėje) ir vokietis A.Richteris.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Apie esą aptiktą lobį Valbžycho advokatų biurui šių metų rugpjūčio pabaigoje pranešė lenkas P.Koperis (kairėje) ir vokietis A.Richteris.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Apie esą aptiktą lobį Valbžycho advokatų biurui šių metų rugpjūčio pabaigoje pranešė lenkas P.Koperis (kairėje) ir vokietis A.Richteris.<br>AP nuotr.
Apie esą aptiktą lobį Valbžycho advokatų biurui šių metų rugpjūčio pabaigoje pranešė lenkas P.Koperis (kairėje) ir vokietis A.Richteris.<br>AP nuotr.
Apie esą aptiktą lobį Valbžycho advokatų biurui šių metų rugpjūčio pabaigoje pranešė lenkas P.Koperis (kairėje) ir vokietis A.Richteris.
Apie esą aptiktą lobį Valbžycho advokatų biurui šių metų rugpjūčio pabaigoje pranešė lenkas P.Koperis (kairėje) ir vokietis A.Richteris.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Nov 16, 2015, 10:54 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:23 AM

Anksčiau aprūkusiuose Valbžycho daugiabučiuose daugiausia gyveno angliakasiai. Uždarius kasyklas jie tapo bedarbiais.

Tačiau viskas pasikeitė šių metų rugpjūčio pabaigoje, kai lenkas Piotras Koperis ir vokietis Andreas Richteris pasibeldė į Valbžycho advokatų biuro duris ir pranešė teritorijoje netoliese aptikę seniai ieškotą lobį.

Esą požeminiame tunelyje šalia Ksionžo pilies Antrojo pasaulinio karo pabaigoje nuo besiartinančios Raudonosios armijos bėgdami vokiečiai paliko didžiulių turtų prikimštą traukinį.

Legendomis apipinto traukinio vietą neva aptikę vyrai mainais už informaciją pareikalavo 10 proc. jų tariamo radinio vertės.

Ir nors mįslingo milžiniškus nacių turtus slepiančio traukinio paieškos dar nesibaigė, Valbžycho gyventojai jau spėjo pasinaudoti susidomėjimu šia istorija.

Paskatino turizmą

Apsukrūs verslininkai nacių traukinį suskubo panaudoti paties miesto, kuriame gyvena kiek daugiau nei 120 tūkst. žmonių, reklamai.

Dabar Valbžyche galima aptikti „Auksinio traukinio“ mašinų plovyklą ir „Auksinio traukinio“ automobilių „Škoda“ saloną.

Parduotuvėse galima įsigyti įvairių suvenyrų – šaldytuvo magnetukų, lipdukų, krepšių ir aukso luito formos prespapjė.

O miesto muziejuje lankytojai, norintys puodelių su aukso traukinio atvaizdu, atsiduria laukiančiųjų sąraše.

„Nesu Indiana Džounsas, bet mano kolegos iš visos Lenkijos mane vadina aukso gubernatoriumi“, – juokėsi Valbžycho rajonui vadovaujantis Jacekas Cichura.

„Esame specialiojoje ekonominėje zonoje, bet gyvenimas čia nelengvas.

Jauni žmonės išvyksta dirbti į užsienį. Tačiau aukso traukinys labai paskatino turizmą regione“, – pridūrė gubernatorius.

Lankytojų pagausėjimas jaučiamas visame rajone. Daugiau jų atklysta ir į gretimą Ksionžo pilį, ir į pietus nuo miesto esančius Pelėdų kalnus.

Sudomino nacių palikimas

Nacių traukinys paakino prisiminti ir kitas apylinkėse sklandžiusias legendas apie kadaise čia apsistojusius vokiečius.

Esą slapta Ksionžo pilis, kurioje, kaip teigiama, apsistodavo nacių lyderis Adolfas Hitleris, tuneliu buvo sujungta su Valbžychu, o dar toliau – su požeminiu labirintu, kuriame vokiečiai atlikdavo moderniausių ginklų bandymus.

Tiesa, nėra aišku, ar požeminis ginklų fabrikas iš tikrųjų veikė, ar tai buvo tik dar vienas A.Hitlerio propagandos pavyzdys.

Tačiau nacių paliktų tunelių kompleksas ir Ksionžo pilis po žinios apie traukinį sulaukė daug daugiau lankytojų.

„Taip, dabar parduodame daugiau bilietų, o vargšai gidai negali atsiginti turistų, kurie nuolat klausinėja apie aukso traukinį“, – patvirtino tuneliuose ekskursijas vedantis Henrykas Chojnackis.

Lyg Neso ežero pabaisa

Nors jokių traukinio egzistavimo įrodymų kol kas nerasta, Valbžychas džiaugiasi ūmia sėkme.

„Neso ežeras žymus dėl pabaisos, kurios niekada taip ir nerado. Traukinys yra mūsų Neso pabaisa, – šyptelėjo vietos istorikas Mateuszas Mykytyszynas. – Tikėjomės turistų pagausėjimo jau prieš 20 metų, kai buvo uždarytos kasyklos, bet visa tai įvyko per mėnesį.“

Anot istoriko, dabar Valbžychas yra tarsi visiškai kitas miestas.

„Kalbėjau su įvairių restoranų savininkais, taksistais ir ekskursijų organizatoriais. Visi jie kalba apie išaugusį susidomėjimą“, – pabrėžė M.Mykytyszynas.

Vietos verslininkai džiaugiasi čia plūstančiais lobių ieškotojais, kurie tikisi patys metalo detektoriais atrasti aukso, brangakmenių ir dokumentų prikimštą traukinį.

Prasidėjo paieškos

Traukinio ieško ir profesionalai. Iš pradžių teritoriją, kurioje tikimasi aptikti paslaptingą radinį, patikrino Lenkijos kariuomenės pareigūnai ir išminuotojai.

Maždaug futbolo stadiono dydžio teritorijoje iškirsti krūmai. Ekspertai taip pat patikrino, ar po žeme nėra nuodingųjų dujų pėdsakų.

Mat teigiama, kad koncentracijos stovyklose žudymui naudotos dujos „Zyklon B“ galėjo būti vežamos būtent šia linija.

O nuo pirmadienio Lenkijos kalnakasybos akademijos ekspertai apylinkes pradėjo šukuoti specialiais prietaisais – šilumą fiksuojančiomis kameromis, georadarais ir magnometrais.

Išskirtinio saugumo imtasi ir dėl to, kad nežinia, kokių staigmenų kartu su pasakiškais turtais traukinyje paliko besitraukianti nacių kariuomenė.

Vagonai, beveik neabejojama, yra stipriai apginkluoti, bet juose gali būti paslėpta ir bombų.

Dėmesys ir atsibodo

Kol ekspertai knaisiojasi žemėje, kai kuriems Valbžycho gyventojams savavališkai į paieškas leidęsi atvykėliai jau baigia įgristi.

Šimtai smalsuolių atvyko tikėdamiesi ir patys surasti bent menkiausią lobio dalelę, tačiau dažnai jų nuotykių troškimas būna stipresnis už pareigą laikytis įstatymų.

Pavyzdžiui, Žemutinės Silezijos paminklosaugininkės Barbaros Nowak-Obelindos teigimu, per pastarąjį mėnesį buvo apgadinti ir iškasinėti keli archeologijos objektai – senos kapinaitės ir Napoleono kariuomenės mūšio vieta netoli gretimo Strugos miesto.

„Šie lobių ieškotojai jau peržengė visas ribas. Vienu metu jie su savo mažyčiais metalo detektoriais landžiojo visur, kur įmanoma.

Ačiū Dievui, dabar juos jau prigąsdino, tad dauguma išlenda tik naktį“, – piktinosi 74 metų Elzbieta Mirkowska. („The Guardian“, NBC, „The New York Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.