Kanada taps pirmąja G7 valstybe, kuri legalizuos marihuaną

Kitais metais Kanada gali tapti pirmąja Didžiojo septyneto (G7) pasaulio ekonominių lyderių grupės valstybe, kuri legalizuos marihuaną. Apie tokius planus vyriausybe paskelbė kalboje parlamentui, rašo „rt.com“.

Kanada jau sekančiais metais ketina legalizuoti marihuaną.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kanada jau sekančiais metais ketina legalizuoti marihuaną.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-06 17:17, atnaujinta 2017-10-01 00:07

Naujai išrinkta liberalų vyriausybė patvirtino savo pažadą legalizuoti marihuaną. Kanados generalgubernatorius Davidas Johnsonas kreipdamasis į parlamentą paskelbė šios medžiagos legalizavimo tvarkaraštį kitiems metams.

„Vyriausybė pristatys įstatymą, kuris legalizuos, reguliuos ir ribos galimybę gauti marihuaną“, – sakė D.Johnsonas. Jis plačiau nepaaiškino, kaip vyriausybė ketina reguliuoti ir riboti galimybę gauti šio lengvo narkotiko.

Premjero Justino Trudeau įgaliojančiame laiške teisingumo ministrui Jody Wilsonui-Raybouldui taip pat rašoma, kad teisingumo ministras turėtų bendradarbiauti kartu su „viešojo saugumo ir pasiruošimo kritinėms situacijoms bei sveikatos ministrais, kad sukurti federalinį-provincinį-teritorinį procesą, kuris leis legalizuoti ir reguliuoti marihuaną.“

J.Trudeau teigė, kad marihuanos legalizavimas sutaisytų „nepasiteisinusią sistemą“ ir padėtų panaikinti „kriminalinį elementą“ iš marihuanos gamybos ir prekybos.

Jis pridėjo, kad būtų naudinga vadovautis JAV Kolorado ir Vašingtono valstijų pavyzdžiu, kurios neseniai priėmė panašius įstatymus.

Premjeras tokios pozicijos marihuanos atžvilgiu laikosi nuo 2013 metų, kai tapo Liberalų partijos lyderiu. Jis teigė, kad jo paramai šios narkotinės medžiagos legalizavimui įtaką padarė jo žuvęs brolis, kuris buvo nuteistas už tai, kad turėjo „šiek tiek“ žolės, o 1998 metais žuvo sniego lavinoje.

Žolės legalizavimas buvo vienas iš svarbiausių J.Trudeau pažadų per pastaruosius rinkimus, kurių metu po beveik dešimtmetį trukusio konservatorių karaliavimo valdžios vairas atiteko Liberalų partijai.

Dvi prieš tai buvusios konservatorių administracijos taip pat žarstėsi tokiais pažadais, tačiau jų neįvykdė.

Kanadoje žmonėms leidžiama naudoti džiovintą ir valgomą medicininę marihuaną, su sąlyga, kad ji nebus rūkoma. Auginti marihuaną taip pat yra legalu.

Naujoji vyriausybė žmonėms pažadėjo ir daugiau: sumažinti mokesčius gyventojams, kurie uždirba vidutines pajamas ir padidinti išmokas vaikus turinčioms vargstančioms šeimoms, o visa tai būtų finansuojama padidinus mokesčius vienam procentui turtingiausių gyventojų.

Vyriausybė taip pat žadėjo gerokai daugiau investuoti į infrastruktūrą, sumažinti išlaidas kariuomenei, neviršyti 10 mlrd. Kanados dolerių (6,9 mlrd. eurų) per metus biudžeto deficito ribos ir sumažinto šiltnamio efekto dujų emisijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.