Dėl laive rasto pasakiško lobio dalybų užvirė karšti kivirčai

Žinia, kad prie Kolumbijos krantų rastas legendomis apipintas šimtmečių senumo laivas, būtų smagi, jeigu ne kivirčai, kurie dabar kilo dėl laive buvusio 23,7 mlrd. eurų vertės aukso ir smaragdų lobio.

XVIII amžiaus pradžioje nuskendusiame laive slypi lobis, vertas 23,7 mlrd. eurų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
XVIII amžiaus pradžioje nuskendusiame laive slypi lobis, vertas 23,7 mlrd. eurų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Samuelio Scotto 1708 m.paveikslas „Veiksmai prie Kartachenos“<br>Samuelio Scotto 1708 m.paveikslas „Veiksmai prie Kartachenos“
Samuelio Scotto 1708 m.paveikslas „Veiksmai prie Kartachenos“<br>Samuelio Scotto 1708 m.paveikslas „Veiksmai prie Kartachenos“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 10:31 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 8:26 AM

Netoli Kolumbijos miesto Kartachenos rastos daugiau nei prieš 300 metų nuskendusio laivo nuolaužos, o su jomis – ir seniai prarastas lobis. Tokią naujieną savaitgalį paskelbė šalies prezidentas Juanas Manuelis Santosas, rašo „Lietuvos rytas“.

„Puikios naujienos! Radome nuskendusį laivą „San Jose“, – Kolumbijos prezidentas pranešė socialiniame tinkle „Twitter“ .

Legendomis apipintas laivas „San Jose“ prieš 300 metų plukdė vieną didžiausių kada nors nuskendusių lobių.

Laivu „San Jose“ buvo plukdomas auksas, sidabras, brangakmeniai ir papuošalai, surinkti iš Pietų Amerikos kolonijų.

Brangenybės gabentos Ispanijos karaliui Pilypui V, kuriam reikėjo lėšų karui.

Bet 1708 metų birželį visai netoli Kolumbijos krantų laivą nuskandino britai.

Jų admirolas Charlesas Wageris norėjo pavogti auksą ir brangenybes, bet laivas sprogo ir su 600 įgulos narių nugrimzdo į gelmes.

Nuo tada surasti šį laivą buvo lobių medžiotojų, nuotykių ieškotojų ir rašytojų svajonė. Ji išsipildė tik po daugiau nei 300 metų.

Laivą rado Kolumbijos antropologijos ir istorijos universiteto bei šalies karinio laivyno vadovaujama komanda. „San Jose“ nuolaužos gulėjo 300 metrų gylyje, maždaug 27 km nuo Kartachenos miesto pakrantės.

Tačiau atradus nuolaužas netruko užvirti ginčas dėl jūros dugne gulinčių brangakmenių ir aukso monetų. Kolumbija, Ispanija ir nuskendusių laivų ieškanti kompanija „Sea Search Armada“ dabar nesutaria, kam turėtų priklausyti prabangus lobis.

Kolumbija tikina, kad lobis buvo jos vandenyse, tad teisėtai priklauso šiai šaliai. Tuo metu JAV bendrovė teigia dar prieš daugiau nei 30 metų sudariusi sutartį su Kolumbija, kad 35 proc. lobio atiteks amerikiečiams, jei bus atrastas nuskendęs laivas.

Galimybę iškelti teisme savo reikalavimus jau svarsto ir Ispanija. Ši šalis mano, kad lobis turėtų teisėtai priklausyti jai.

Ispanai tvirtina dar tiriantys Kolumbijos pranešimus ir tik tada nuspręs, kokių veiksmų imtis dėl nuskendusio turto, kurį laiko savo nuosavybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.