Už pokštus Tailande gresia kalėjimas

Tailando karinės chuntos susidorojimas su karališkosios šeimos kritikais nebeturi ribų. Dabar vienas darbininkas, internete pasijuokęs iš karaliaus mylimos kalaitės, gali net 37 metus praleisti už grotų.

Apie karaliaus augintinę Tongdaeng pajuokavęs tailandietis gali sėsti į kalėjimą beveik 40 metų.<br>„Reuters“ nuotr.
Apie karaliaus augintinę Tongdaeng pajuokavęs tailandietis gali sėsti į kalėjimą beveik 40 metų.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 16, 2015, 4:00 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 4:38 AM

Thanakornui Siripaiboonui karinis tribunolas pateikė kaltinimus dėl sarkastiško internete paviešinto juokelio apie Tongdaeng – karaliaus Bhumibolo Adulyadejo augintinę.

Skersgatvyje rasta mišrūnė šalyje yra tapusi tikru ištikimybės simboliu.

Karalius apie savo augintinę yra parašęs ir iliustravęs knygą, o šiais metais ji tapo ir animacinio filmo heroje.

Th.Siripaiboono advokatas pareiškė, kad karinis tribunolas nepaaiškino, kaip tiksliai šuo buvo įžeistas.

„Niekada nebūčiau pagalvojęs, kad įstatymą dėl karališkosios šeimos įžeidimo jie pritaikys ir šuniui. Tai tikra nesąmonė“, – piktinosi teisininkas.

Pagal griežtus Tailando įstatymus už karališkosios šeimos kritiką, šmeižtą ar įžeidimą galima sulaukti milžiniškų įkalinimo bausmių.

Šalyje tai tokia jautri tema, kad vakar Tailande išėjusiame dienraščio „International New York Times“ numeryje vietoj publikacijos apie įžeistą karaliaus šunį buvo palikta tuščia vieta.

Griežta kova su kritikais ypač sustiprėjo praėjusiais metais, kai ilgiausiai pasaulyje valdantį 88-erių monarchą remiantys generolai perėmė valdžią iš demokratiškai išrinktos vyriausybės.

Šiemet vienas tailandietis jau buvo nuteistas 30 metų įkalinimo bausme už tai, kad socialiniame tinkle „Facebook“ įžeidė monarchiją.

O šią savaitę 25 metų studentas Thanetas Anantawongas saugumo pareigūnų buvo ištemptas iš ligoninės, kurioje laukė operacijos, ir įkalintas.

Vaikinui gresia rimta bausmė už tai, kad jis pasidalijo internete sklandžiusiu grafiku, kuriame vaizduojama galima kariuomenės pareigūnų papirkinėjimo schema, susijusi su vieno šalies parko įrengimu.

„Prašome, kad teismas paleistų Thanetą. Jam būtina medikų priežiūra. Baiminamės dėl jo gyvybės“, – vakar pranešė žmogaus teisių gynimo organizacijos „Human Rights Watch“ atstovai.

Panašiu grafiku socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo ir už šuns įžeidimą teismo laukiantis Th.Siripaiboonas.

Nors šalį valdanti karinė chunta su visais kritikais dabar elgiasi žiauriai, tailandiečiai prisimena laikus, kai pats karalius skatino juos laisvai reikšti nepritarimą.

B.Adulyadejas per savo gimtadienį 2005 m. pasakytoje kalboje paragino tautiečius jį kritikuoti, nes jis yra tik žmogus.

Monarchas nuo pat Antrojo pasaulinio karo laikų yra svarbi figūra Tailando politikoje. Karalius kartais vadinamas vieninteliu, galinčiu užtikrinti taiką šalyje, kur nesutarimai tarp politinių priešininkų dažnai baigiasi kraujo praliejimu ir sukilimais.

Prastėjančios sveikatos B.Adulyadejas dabar retai matomas. Pirmadienį po ilgo laiko Tailando televizija parodė monarchą, priimantį teisėjų priesaikas Bankoko ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.