Maskvos ir Varšuvos diplomatinio vaido centre – žurnalisto katė

Rusija išsiuntė ilgus metus Maskvoje dirbusį Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistą, tačiau taip pat pajuokavo, kad pasirūpins jo kate.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ne tik pranešė apie savo sprendimą, bet ir kreipėsi į W.Radziwinowicziaus katę Marusią.<br>W.Radziwinowicziaus nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministerija savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ne tik pranešė apie savo sprendimą, bet ir kreipėsi į W.Radziwinowicziaus katę Marusią.<br>W.Radziwinowicziaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir BNS inf.

Dec 26, 2015, 3:49 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 8:34 AM

Rusijos užsienio reikalų ministerija praėjusį penktadienį nurodė žurnalistui Waclawui Radziwinowicziui išvykti iš šalies per 30 dienų.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ne tik pranešė apie savo sprendimą, bet ir kreipėsi į W.Radziwinowicziaus katę Marusią.

„Masia, nebijok. Jeigu jis tave paliks, arba, neduok Dieve, įvyks kas nors blogiau, mes tavimi pasirūpinsime. Pažadėjome Waclawui, kad neapleisime jo katės“, – savo paskyroje pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Tačiau pačiam W.Radziwinowicziui šis pokštas nepasirodė juokingas.

„Marusia su manimi vyks į Lenkiją. Nesuprantu, ką reiškia ši ministerijos žinutė“, – BBC nukirto žurnalistas.

Išsiųsdama W.Radziwinowiczų Maskva teigė atsakanti į Varšuvos sprendimą atimti teisę gyventi Lenkijoje iš vieno Rusijos reporterio, įtariamo šnipinėjimu.

Ministerijos atstovė Marija Zacharova pranešė, kad lenkas reporteris buvo paskelbtas nepageidaujamu Rusijoje, laikantis „lygiavertiškumo principo“.

Lenkijos URM pasmerkė W.Radziwinowicziaus deportaciją, kaip „nepagrįstą“ ir „grynai atsakomąją“, sakydama, kad tai sukels „neigiamų pasekmių“ abiejų šalių santykiams, kurie jau anksčiau buvo smarkiai įtempti dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Tiek „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Romanas Imielskis, tiek Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad taip Maskva atsakė į sprendimą išsiųsti iš Lenkijos Rusijos žurnalistą Leonidą Sviridovą, dirbantį Kremliaus finansuojamoje naujienų agentūroje „Rossija Segodnia“. Jis išvyko iš Lenkijos praėjusį šeštadienį.

Lenkijos vidaus saugumo agentūra pernai nurodė, kad L.Sviridovas kelia grėsmę šalies saugumui, nors neatskleidė, kokius įrodymus yra prieš jį surinkusi. Lenkijos žiniasklaida skelbė, kad šis žurnalistas įtariamas šnipinėjimu Rusijai, nors L.Sviridovas tai neigė.

Vis dėlto L.Sviridovui tąsyk buvo leista likti Lenkijoje dar 14 mėnesių, kol buvo nagrinėjama jam iškelta administracinė byla.

Lenkijos URM tvirtino, kad Maskva pasielgė nesąžiningai, nusprendusi deportuoti patyrusį lenkų žurnalistą, kuris daug metų dirbo Rusijoje.

„W.Radziwinowicziaus daugelio metų darbas korespondentu Rusijos Federacijoje jokiu būdu negali būti lyginamas su veikla, kurią L.Sviridovas vykdė Lenkijoje“, – pažymėjo ministerija, pridūrusi, kad L.Sviridovo išsiuntimas „niekaip nesusijęs su jo žurnalistine veikla“.

Lenkija taip pat sakė, kad Rusijos veiksmai pažeidžia žurnalistikos nepriklausomybės principą ir „neigiamai paveiks Lenkijos visuomenės informavimą apie Rusiją bei Lenkijos santykius su Rusija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.