Azijos šalys susitarė dėl buvusių sekso vergių

Pietų Korėja ir Japonija vakar sudarė istorinę sutartį dėl opaus karo laikų sekso vergių klausimo, ilgai temdžiusio dvišalius santykius. Tokijas nutarė skirti kompensacijas „paguodos moterims“.

Japonija siūlys išmokas Lee Ok-sun ir kitoms buvusioms sekso vergėms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Japonija siūlys išmokas Lee Ok-sun ir kitoms buvusioms sekso vergėms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-12-29 07:50, atnaujinta 2017-09-26 21:53

„Ši sutartis bus galutinė ir neatšaukiama, jei Japonija įvykdys savo įsipareigojimus“, – pranešė Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras Yun Byung-se po derybų su japonų diplomatijos vadovu Fumio Kishida.

Pastarasis pridūrė, kad Japonija sutiko pasiūlyti 1 mlrd. jenų (7,59 mln. eurų) kompensacijų „paguodos moterims“, kurios buvo išnaudojamos Japonijos kariuomenės viešnamiuose per Antrąjį pasaulinį karą.

„Paguodos moterų klausimas iškilo dalyvaujant Japonijos kariuomenei.

Japonijos vyriausybė jaučia didelę atsakomybę“, – teigė F.Kishida ir pridūrė, kad ir premjeras Shinzo Abe atsiprašo nukentėjusiųjų ir „gailisi iš širdies gelmių“.

Seulas ir Tokijas ilgą laiką ginčijosi, kaip turėtų būti išspręstas šis skaudus klausimas.

Manoma, kad iki 200 tūkst. moterų, kurių didelę dalį sudarė korėjietės, buvo Japonijos armijos sekso vergės per Antrąjį pasaulinį karą. Joms prigijo „paguodos moterų“ pavadinimas.

Pagal pasiektą susitarimą Pietų Korėja taip pat pašalins statulą, simbolizuojančią sekso verges, kuri 2011 metais iškilo prie Japonijos ambasados Seule.

Pietų Korėjoje šiandien gyvos vos 46 buvusios „paguodos moterys“.

Ir ne visos jos patenkintos gana aptakiu dvišalio susitarimo tekstu, ypač tuo, kad tiksliai taip ir nepasakoma, jog moterys sulauks piniginės kompensacijos.

„Man kyla abejonių dėl to, kad derybos vyko galvojant apie aukas. Mums pinigai nerūpi.

Bet jei japonai pripažįsta nusikaltę, jie turi pasiūlyti tiesiogines kompensacijas“, – teigė 88 metų Lee Yong-soo.

Apie pinigus sutartyje nekalbama. Tiesiog pranešama, kad Japonijos skirtomis lėšomis bus remiami ir finansuojami projektai, kurių tikslas – „užgydyti psichologines žaizdas ir grąžinti garbę bei orumą“.

Tad kol kas tiksliai neaišku, ar Japonijos vyriausybės sprendimas pripažinti atsakomybę galios teisiškai, ar vis dėlto tėra simbolinis.

„Kai žvelgiu į savo gyvenimą, matau, kad gyvenome neturėdamos pagrindinių teisių. Todėl negaliu būti visiškai patenkinta“, – teigė buvusi sekso vergė 88-erių Yoo Hee-nam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.