Sagas iš Aušvico vogusiems paaugliams gresia 10 metų kalėjimo

Prokurorai pranešė, kad prieš teismą stos du britų paaugliai, kurie yra kaltinami už Aušvico mirties stovyklos artefaktų vagystę, praneša „The Independent“.

Mokiniams dėl vagystės teks stoti prieš teismą.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Mokiniams dėl vagystės teks stoti prieš teismą.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-30 18:01, atnaujinta 2017-09-26 14:19

Liepą sargybinis pastebėjo du mokinius iš Kembridže įsikūrusios nepriklausomos Perse mokyklos nuo žemės imant sagas ir šaukšto fragmentus toje vietoje, kur iš kalinių buvo atimami jų daiktai.

Mokykla pranešė, kad paaugliai prisipažino ir gavo po maždaug 170 svarų (230 eurų) baudą bei buvo laikinai pašalinti iš mokymo įstaigos.

Bet Lenkijos prokurorai sakė, kad mokiniai – kurie incidento metu buvo septyniolikos – bandė pasiteisinti teigdami, kad nesuprato kultūrinės tų daiktų vertės.

Krokuvos regioninės prokuratūros atstovė sakė, kad paaugliams atsiėmus savo prisipažinimą, jiems greičiausiai teks atsidurti teisme.

Ji teigė, kad kad kaltinimai antradienį buvo nusiųsti Krokuvos regioniniam teismui.

Dviems paaugliams gresia iki 10 metų įkalinimo bausmė, jei šie bus pripažinti kalti dėl „neteisėto objektų, kurie turi ypatingą kultūrinę reikšmę, pasisavinimo“.

Antrojo pasaulinio karo metu Aušvice žuvo apie 1,1 mln. žmonių – daugiausia jų buvo Europos žydai, bet taip pat ir čigonai, lenkai bei politiniai kaliniai.

Sąjungininkai Aušvicą išlaisvino 1945 metais. Nuo to laiko ši stovykla tapo skaudžiu Holokausto simboliu ir kraupių nacių režimo nusikaltimų atminimu.

Per karą nacių koncentracijos ir mirties stovyklose buvo nužudyta apie 11 mln. žmonių, iš kurių šeši milijonai buvo žydai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.