Keisčiausių rekordų savininkai pasidalijo savo istorijomis

Keisčiausių žmonių pasiekimų rinkinys šiemet atšventė savo 60-metį. Šiemet Guinneso rekordų knygos puslapiai ir toliau pildėsi įvairiausiais žmonijos pasiekimais. Tačiau kas paskatina žmones tokiu būdu ieškoti savo galimybių ribų?

Rekordininkai papasakojo, kas juos paskatino siekti rekordų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rekordininkai papasakojo, kas juos paskatino siekti rekordų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-31 12:39, atnaujinta 2017-09-26 11:44

Aukščiausias pasaulio vyras, galva arbūzus daužantis žmogus ir kiti neįprastų gebėjimų ar fizinių savybių turintys žmonės papasakojo, kas juos paskatino varžytis dėl įrašo rekordų knygoje.

Daugiausia per minutę galva sudaužytų arbūzų: 43

Šį rekordą pasiekė 50 metų Ahmedas Tafzi.

„Tokio pobūdžio iššūkiai mane visada žavėjo ir traukė. Esu savisaugos treneris ir savo galva bandžiau daužyti įvairiausius daiktus, net ir plytas. Jau daugybę metų užsiiminėju ir mokau kovos menų, nes ši sporto šaka augant buvo mano aistra“, – pasakojo rekordininkas.

Mintį pasiekti tokį rekordą A.Tafzi viršininkas pakuždėjo 2009 metais. Tada jis taip pat pasiūlė per vieną minutę galva sulaužyti didžiausią medinių lentelių skaičių.

„Prieš bandydamas pasiekti rekordą aš visada uoliai ruošiuosi ir mastau pozityviai apie patį rekordą bei apie šeimą ir draugus.  Kai viską atlieku gerai ir laimiu, mane apima nepaprastas laimės pojūtis. Jei prarasčiau savo rekordą, daug treniruočiausi ir vėl jį atgaučiau. Vis dėlto kartais mano šeima nerimauja“, – pripažino vyras.

Daugiausia išmestų ir pagautų grandininių pjūklų, žongliruojant trimis vienu metu: 94

Tokį pavojingą rekordą pasiekė 36 metų Ianas Stewartas iš Halifakso Kanadoje.

„Kai buvau vaikas, gavau knygą apie žongliravimą: nuo to viskas ir prasidėjo. Kai nueini į cirką, nuolat matai, kaip akrobatai žongliruoja deglais arba peiliais.

Tad mano draugai nepaliaudavo manęs klausinėti, ar ir aš tai sugebėčiau, o paskutinis jų klausimas visada būdavo apie grandininius pjūklus.

Pirmąjį tokį pjūklą įsigijau sulaukęs 18 metų. Tuomet gyvenau namuose su savo tėvais. Prisimenu, kad į techninės įrangos parduotuvę nusipirkti šio įrankio išsiruošiau, kai likau vienas namuose. Iškart pasirūpinau, kad prie pjūklo būtų pritaisyta rankena ir aš galėčiau juo žongliruoti.

Dabar turiu daugiau kaip 20 grandininių pjūklų. Nuolat išbandau naujus prekės ženklus ir modelius, kad išsiaiškinčiau, su kuriais man geriausiai sekasi žongliruoti.

Jie dažnai lūžta – vos nukrenta ant žemės, išsyk sulūžta. Bet aš pats niekada neįsipjoviau. Patyriau tik raumenų sužeidimus, kadangi pjūklai yra labai sunkūs.

Vieną kartą įsipjoviau pirštą  kirviu, kai bandžiau pasiekti žongliravimo kirviais rekordą. Žaizda buvo gana gili, tačiau aš jos visiškai nepastebėjau, kol baigiau pasirodymą.

Atvirai pasakius, manau, kad šiuo metu galėčiau pagerinti savo rekordus, tačiau laukiu, kol pasirodys koks nors varžovas ir mes man iššūkį“, – pasakojo Kanados gyventojas.

Daugiausia per minutę sudaužytų čerpių: 923

Čerpių daužymu užsiima 41 metų Lisa Pitman iš Kroidono (Jungtinės Karalystės).

„Šį rekordą turime abu: aš ir mano vyras. Man priklauso moters pasiektas rekordas, o jam – vyro.

„Viskas prasidėjo nuo taekvondo, kuriuo užsiiminėju jau 27 metus. Septynis kartus tapau Europos ir vieną kartą pasaulio tamešivari (laužymo testo) čempione. Šio testo metu reikėjo laužyti lenteles.

Chrisą sutikau netrukus po to, kai tapau pasaulio čempione. Taekvondo sudomino ir jį, tad jis taip pat pradėjo praktikuoti šį kovos meną. Tuomet aš ir supratau, kad jam taip pat puikiai sekasi laužyti daiktus.

Tad sumanėme, jog galime kartu patekti į Guinnesso rekordų knygą. Bet per pirmąjį bandymą nė nenutuokėme, ką mes sugebame: mums pritrūko čerpių!

Antrąjį bandymą atlikome televizijos programoje „Blue Peter“. Chrisui pavyko sumušti savo rekordą, tačiau aš to paties padaryti nesugebėjau ir labai nusiminiau.

Tą dieną jis man pasipiršo, ir aš sutikau, tačiau su sąlyga, kad savo ranką jam atiduosiu tik tada, kai man pavyks pagerinti savo rekordą.

Laimei, trečiasis mano bandymas buvo sėkmingas. Tai nepakartojamas jausmas. Nemanau, kad dar kuri nors moteris pasaulyje sugebėtų pakartoti tą patį. Čerpių daužymas yra gan žiaurus ir pavojingas užsiėmimas. Jos labai aštrios, o kai daužai 900 iš eilės, reikia tikrai didelės dvasinės stiprybės.

Bandydama pasiekti šį rekordą aš ne kartą stipriai susipjausčiau ranką, o  jėgas tenka išsunkti iki paskutinio lašo. Bet užplūsta nepakartojamas jausmas, kai pasieki tai, kas žmogui atrodo neįmanoma.

Jei kas nors pagerins mano rekordą, aš priimsiu iššūkį net ir tada, jei jau būsiu sulaukusi 50 ar 60 metų. Jaučiu, kad man, kaip žmogui, tai įžiebė gyvybę, ir aš dar tik pradedu.“

Daugiausia botagu sulaužytų gėrimų skardinių per tris minutes: 23

Šį rekordą pasiekė 43 metų Adamas Winrichas iš JAV.

„Botagu įvairiausius daiktus ėmiau laužyti 1989 metais. Toks įkvėpimas, kai buvau maždaug devynerių metų amžiaus, mane pagavo pažiūrėjus filmą „Indiana Džounsas ir paskutinis kryžiaus žygis“. Paprašiau tėvų, kad jie nupirktų man botagą, tad tėvas padarė man jį iš kažkokio virvagalio.

Užaugęs tapau bliuzo muzikantu, tačiau laisvalaikiu visada mėgau botagu pliekti įvairiausius daiktus.

Tuomet netoli mano namų vyko festivalis, ir aš jo metu pademonstravau savo gebėjimus su botagu. Ėmiau tuo užsiiminėti vis daugiau ir galiausiai tai tapo mano darbu. Man patinka toks labai neįprastas darbas, be to, aš mėgstu botago smūgiais sukuriamą ritmą.

Anksčiau buvo tik trys rekordai, susiję su daiktų laužymu botagu, ir jie visi priklausė man. Dvejus metus treniravausi, kad  pasiekčiau tokių rezultatų.

Šio pasiekimo proga ant peties pasidariau tatuiruotę. Vienoje pusėje užrašyta – skausmas, o kitoje – meilė.

Šiuo metu man priklauso 16 pasaulio rekordų, tad nebejaučiu dėl jų tokio didelio jaudulio. Jei kažkam pavyksta sumušti mano rekordus, visiškai dėl to nesijaudinu. Dažniausiai tai būna pirmas šių žmonių rekordas, tad aš dėl jų džiaugiuosi“, – pasakojo vyriškis.

Aukščiausias pasaulyje gyvenantis vyras: 2 metrai 52 centimetrai

Šį titulą turi 32 metų turkas Sultanas Kösenas.

„Kai man buvo 10 metų, tėvai mane nuvedė į ligoninę. Ten man atrado posmegeninės liaukos auglį, dėl kurio aš taip greitai augau. Man atliko operaciją, tačiau ji buvo nesėkminga.

Vėliau man darė ir daugiau operacijų, tačiau niekam nepavyko sustabdyti spartaus mano augimo.

Nusprendžiau užsiregistruoti į pasaulio Guinnesso rekordus, kad išsiaiškinčiau, ar esu aukščiausias pasaulio vyras. Atvykę atstovai mane išmatavo, ir 2009 metais sulaukiau skambučio, kuris patvirtino mano rekordą. Tuomet buvau pakviestas atvykti į Londoną pasirodyti žiniasklaidai.

Didžiuojuosi savo rekordu. Jis man suteikė progą keliauti ir pamatyti pasaulį. Sutikau daugybę žmonių ir išvydau įvairiausias kultūras, tad negaliu rasti jokių trūkumų!

Anksčiau baiminausi, kad dėl savo ūgio niekada nerasiu merginos, kuri sutiks už manęs tekėti. Maniau, kad niekada negalėsiu daryti kažką tokio, kas įprasta normaliems žmonėms. Bet per šeimos išvyką į Mardiną sutikau savo žmoną ir esu be galo laimingas.

Kai buvau paskelbtas aukščiausiu pasaulio vyru, JAV aš buvau gydomas radioterapija. Gydymas buvo sėkmingas.

Jei kam nors pavyks pralenkti mane ūgiu, manau, kad kurį laiką būsiu nusiminęs. Bet linkėsiu tam žmogui laimės. Dabar esu žinomas visame pasaulyje ir dėl to turiu dėkoti Guinnesso rekordams“, – savo istoriją pasakojo vyras.

Daugiausia per valandą  viena ranka padarytų atsispaudimų: 1868

Šį rekordą pavyko pasiekti 49 metų Paddy Doyle'as iš Solihulo (Jungtinės Karalystės).

„Per savo karjerą aš sugebėjau pasiekti 414 jėgos, greičio ir ištvermės pasaulio rekordų. Esu ištvermės atletas. Nuo aštuonerių metų mėgau varžytis. Kai lankiau mokyklą, dalyvaudavau dziudo ir bokso varžybose įvairiose šalies vietose. Tuomet įstojau į armiją, o vėliau ėmiau užsiiminėti kovos menais.

Prisijungiau prie parašiutininkų pulko, o 1986 metais buvau išleistas iš armijos. Manau, kad ši patirtis išmokė mane labiau susikaupti.

Vieną dieną turguje nusipirkau seną pasaulio Guinnesso rekordų knygos leidimą. Vienas iš joje įrašytų rekordų buvo daugiausia iš eilės padarytų atsispaudimų, ir aš jį pagerinau.

Šiuo metu dirbu saugumo dėstytoju ir koledžo studentus, kurie nori įstoti į ginkluotąsias pajėgas, mokau, kaip išgyventi bei nepasiklysti lauke.

Tikrai nuostabu žinoti, kad esi pripažintas geriausiu pasaulyje. Kiti žmonės pagerino apie šimtą mano rekordų, tačiau negali būti gobšus.

Jei žinau, kad kitas atletas ketina sumušti mano rekordą, linkiu jam visokeriopos sėkmės. Man labiau rūpi kitas mano rekordas“, – kalbėjo P.Doyle'as.

Daugiausia ant veido išlaikytų šaukštelių: 31

Tokio neįprasto rekordo savininkas yra trisdešimtmetis Daliboras Jablanovicas iš Serbijos.

„Dienomis mano darbas yra instaliuoti ir prižiūrėti kompiuterius. Bet kai buvau jaunas, atradau, kad galiu ant savo kūno išlaikyti įvairius metalinius daiktus – šaukštelius, monetas.

Mano draugai negalėdavo tuo patikėti ir vadindavo mane magnetu. Aš jiems atsakydavau, kad nežinau kaip, bet žinau, jog tai sugebu.

Vieną kartą apsilankiau pasaulio Guinnesso rekordų tinklalapyje ir pamačiau, kad ten yra nauja skiltis pretendentams, kurie nori bandyti sumušti įvairiausius rekordus.

Vienas tokių iššūkių buvo išlaikyti ant veido kuo daugiau šaukštelių.

Tuometinis rekordas buvo 21, o aš turėjau daugybę šaukštelių ir viską, ko reikia bandymui. Buvo sunku. Reikėjo pasirinkti taktiką, o tuomet – daugybės laiko ir praktikos.

Taisyklėse buvo parašyta, kad visi šaukšteliai vienu metu turi ant veido išsilaikyti bent penkias sekundes. Tai buvo labai ilgos penkios sekundės. Tą akimirką aš nustojau kvėpuoti, o mano širdis daužėsi krūtinėje. Kai išgirdau, jog šaukšteliai krinta, supratau, jog man pavyko.

Paskutinis mano rekordas yra išties neįtikėtinas – 31 šaukštelis. Jaučiausi pakylėtas, tai buvo lyg svajonės išsipildymas. Jei kas nors pagerins mano rekordą, tikrai nusiminsiu, tačiau bandysiu ir vėl jį pagerinti. Žinau, kad aš tai galiu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.