Pasaulį akina didžiulis safyras

Šri Lankos mineralų tyrėjai džiūgauja dėl įspūdingo radinio. Vienoje šalies kasyklų atrastas, kaip manoma, didžiausias pasaulyje mėlynasis žvaigždėtasis safyras, kuris jo savininkui atneš turtus.

Manoma, kad tai yra didžiausias pasaulyje mėlynasis žvaigždėtasis safyras.
Manoma, kad tai yra didžiausias pasaulyje mėlynasis žvaigždėtasis safyras.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 6, 2016, 10:48 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:25 PM

Kolombo gemologijos institutas pranešė, kad vienoje mineralų kasykloje atrastas ryškiai mėlynas akmuo sveria 1404,49 karato (280,9 gramo) ir yra pats didžiausias, kokį jiems teko sertifikuoti, rašo „Lietuvos rytas“.

Didžiulio akmens grožis išties užburiantis. Mėlynojo žvaigždėtojo safyro vardą jis turi dėl išskirtinės žvaigždės formos žymės savo centre. Įspūdingas brangakmenis dabar priklauso vienam vyrui, kuris viešai neskelbia savo pavardės.

„Tą akimirką, kai jį pamačiau, nutariau įsigyti, – pasakojo brangakmenio savininkas. – Kai man buvo atneštas šis akmuo, įtariau, kad tai gali būti didžiausias pasaulyje mėlynasis žvaigždėtasis safyras. Taigi surizikavau ir jį nusipirkau.“

Vyras neatskleidžia, kiek tiksliai sumokėjo už akmenį, bet tikina, kad „kaina buvo to verta“.

Gemologai teigia, kad šio mėlynojo žvaigždėtojo safyro vertė – net 100 mln. JAV dolerių (92,9 mln. eurų).

Tačiau dabartinis jo savininkas tikisi akmenį parduoti aukcione už dar didesnę sumą ir užsidirbti nemenką pelną. Vyras viliasi, kad mėlynojo žvaigždėtojo safyro kaina galėtų pakilti beveik 75 proc.

Naujasis šioje šalyje atrastas akmuo rekordininkas pralenkė iki tol didžiausiu pasaulyje laikytą „Adomo žvaigždę“ – irgi Šri Lankoje rastą mėlynąjį žvaigždėtąjį safyrą, kuris svėrė 1395 karatus (279 gramus).

„Adomo žvaigžde“ akmenį pavadino dabartinis jo savininkas – pagal musulmonų įsitikinimą, kad Adomas, išvytas iš rojaus, atvyko į Šri Lanką.

Tikinama, kad jis gyveno ant kalno, kuris dabar vadinamas Adomo viršukalne.

„Adomo žvaigždės“ savininkas teigė nusipirkęs brangakmenį planuodamas, jog „tai bus ne papuošalas, o parodų eksponatas“.

Safyrai iš Šri Lankos dažnai naudojami papuošalams. Mėlynas brangakmenis puošė legendinį velionės Jungtinės Karalystės princesės Dianos žiedą.

Padovanodamas šį žiedą su praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje atrastu safyru Kate Middleton, 2010 metais jai pasipiršo princas Williamas. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.