Saudo Arabijos aukščiausiasis dvasininkas uždraudė šachmatus

Šachmatai atrodo ramus ir intelektualus žaidimas, tačiau kai kam atrodo, kad jis daro tik žalą. Antai Saudo Arabijos musulmonų vyriausiasis dvasininkas laiko šachmatus bereikšmiu azartiniu žaidimu ir išleido fatvą – religinį įstatymą, kuriuo uždraudė šį žaidimą, rašo „The Telegraph“. 

Islamo dvasininkas laiko šachmatus žalingu žaidimu.<br>AFP nuotr.
Islamo dvasininkas laiko šachmatus žalingu žaidimu.<br>AFP nuotr.
Didysis muftijus šeichas Abdulazizas al-Sheikhas.
Didysis muftijus šeichas Abdulazizas al-Sheikhas.
Nigelis Shortas – pats žinomiausias šachmatininkas Jungtinėje Karalystėje.<br>RIA Novosti nuotr.
Nigelis Shortas – pats žinomiausias šachmatininkas Jungtinėje Karalystėje.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2016, 2:53 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 11:28 AM

Saudo Arabijos didysis muftijus – musulmonų dvasininkas, turintis teisę leisti su islamu susijusius įstatymus – šokiravo visą šachmatų pasaulį, išleisdamas fatvą – islamišką draudimą – šachmatams.

Didysis muftijus šeichas Abdulazizas al-Sheikhas pabrežė, kad „šachmatai yra azartinis žaidimas“. Jis taip pat aiškino, kad tai yra bereikšmis laiko praleidimas ir gali sukelti konkurenciją tarp žaidėjų. 

Toks jo sprendimas sukėlė tarptautinį susirūpinimą. Draudimas pasirodė svarbaus šachmatų čempionato išvakarėse, kuris turėjo vykti Mekoje – vienoje svarbiausių islamo vietų.

Musa bin Thaily – Saudo Arabijos šachmatų teisių komiteto pirmininkas – patvirtino, kad draudimas iš tiesų yra išleistas.

Tačiau jis suskubo paskelbti gausybę mandagių žinučių, kuriose stengėsi „išvengti gėdos savo šaliai“. Žinutėse buvo vaizduojami Saudo Arabijos geriausi šachmatininkai ir vaizdai iš turnyrų.

Taip Musa bin Thally norėjo parodyti, kad valdžia matė, jog vyksta šachmatų turnyrai nors pirmoji juos draudžianti fatva buvo paskelbta prieš 40 metų.

Islamo šventoji knyga Koranas draudžia lošti. Tai yra oficialiai nelegalu daugumoje musulmoniškų kraštų. Kavinėse ir kitose viešose Dubajaus vietose taip pat yra uždrausta žaisti kortomis net ir dėl smagumo – ne iš pinigų.

Iš esmės, šachmatai yra lyginami su populiaria muzika – ji leidžiama tol, kol nėra per daug plačiai išreklamuota.

„Aš nemanau, kad šachmatai yra grėsmė visuomenei. Tai nėra kažkas žalingo, galinčio nusmukdyti moralę,“ – teigė pats žinomiausias šachmatininkas Jungtinėje Karalystėje Nigelis Shortas.

Fatvą išleidęs islamo dvasininkas yra konservatyvių pažiūrų ir griežtai laikosi Saudo Arabijos tradicijų. Taip pat jis tvirtai palaiko nuomonę, kad moterys negali vairuoti automobilio.

Parengė Ugnė Jurgelevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.