Skandalas Lenkijoje – politikas kaltinamas bute įkūręs viešnamį

Lenkijos Seime – skandalas. Trisdešimtmetis Teisingumo viceministras Patrykas Jakis apkaltino opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) narį, 41 metų Robertą Kropiwnickį, savo bute įkūrus viešnamį.

Lenkijos „bendravimo agentūrų“ darbuotojos savo paslaugas reklamuoja be jokios baimės.<br>lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Lenkijos „bendravimo agentūrų“ darbuotojos savo paslaugas reklamuoja be jokios baimės.<br>lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jan 30, 2016, 4:06 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:40 PM

Tokį kaltinimą viceministras išsakė Seimo tribūnoje, kai vyko diskusijas dėl įstatymo, numatančio vėl apjungti Teisingumo ministro ir generalinio prokuroro pareigybes.

PPP tokį sprendimą negailestingai kritikavo, gąsdindama, kad tai TTP suteiks nevaržomą galimybę manipuliuoti teismų sprendimais. Be to, buvo pabrėžta, kad visose ES valstybėse šios pareigybės yra atskirtos.

Skundėsi dėl orgijų

Per debatus energingiausiai naują įstatymą kritikavo būtent R.Kropiwnickis, kuris yra profesionalus teisininkas. Po jo pasisakymo į tribūną užlipęs jaunasis viceministras P.Jakis pareiškė, kad R.Kropiwnickis privalėtų patylėti, nes savo butą Legnicos mieste pavertė viešnamiu.

Rėžęs tokį sukrečiantį kaltinimą viceministras netikėtai pateikė ir jo įrodymą – vieną elektroninę žinutę apie nusiskundimus dėl R.Kropiwnickio bute prostitučių keliamų orgijų. Tokį pranešimą viceministrui neva atsiuntė vienas iš R.Kropiwnickio kaimynų.

Šį kaltinimą P.Jakis palydėjo žodžiais, jog prokuratūra pro pirštus žiūrėjo į R.Kropiwnickio kaimynų skundus. Tuo tarpu TTP, sujungdama tesingumo ministro ir genaralinio prokuroro pareigybes, esą sieks efektyviau bausti visus niekadėjus.

R.Kropiwnickiui per mikrofoną pareiškus, kad tai yra šmeižtas, ir jis paduos į teismą P.Jakį, opozicijos atstovai ėmė skanduoti „Jaki lauk iš tribūnos“. PPP vadovas Grzegorzas Schetyna pareiškė, jog per 18 darbo metų Seime pirmą kartą susidūrė su tokiais nepagrįstai kaltinimais parlamentarui.

G.Schetyna partijos vardu pareikalavo, kad premjerė B.Szydlo atstatydintų P.Jakį. Premjerė pareiškė, kad to neketina daryti, ir išgyrė viceministrą, kaip labai darbštų ir energingą. Tuo pačiu premjerė pareiškė, kad P.Jakis nekaltino, o tiesiog viešai klausė R.Kropiwnickio ar rinkėjų siunčiami skundai apie viešnamį yra tiesa.

Legnicos policijos vadovai pareiškė negavę gyventojų skundų dėl tariamo viešnamio seimūno nuomojame bute ir tokio įvykio netyrę. P.Jakis tuo tarpu paviešino anoniminį R.Kropiwnickio buto kaimynės laišką dešiniųjų tinklapiui, kuriame ši pirmoji pranešė apie neva egzistuojantį viešnamį.

Po šio skundo R.Kropiwnickis esą nutraukė nuomos sutartį su bute gyvenančiomis jaunomis merginomis. Seimūnas tvirtina nežinantis ar tos merginos užsiiminėjo prostitucija ar ne, nes gyvendamas Varšuvoje retai atvykdavo į Legnicą.

Bando pažaboti prostituciją

Skandalas taip greitai turbūt neužsibaigs. Valdantiesiems jis simbolizuoja opozicijos dviveidiškumą, o opozicija tvirtina, kad valdantieji juos nori sukompromituoti bet kokiomis priemonėmis, net pasinaudodami apkalbomis ir šmeižtu.

Katalikiška TTP skelbia sieksianti pažaboti prostituciją, kuri Lenkijoje yra įgavusi keistą formą. Kadangi bažnyčia griežtai pasisako prieš prostituciją, ši veikla bei viešnamiai oficialiai yra draudžiami. Iš tiesų kiekviename mieste yra daugybė viešnamių , bet jie veikia užsimaskavę po bendravimo agentūrų pavadinimu. Tokios agentūros dažniausiai įsikuria nuomojamuose butuose, ir niekam nėra paslaptis, kad jose vyksta ne poezijos vakarėliai, bet kūniškos linksmybės.

Oficialiai prostitucija yra uždrausta, tačiau už tai yra baudžiami vien suteneriai, todėl bendravimo agentūrų darbuotojos savo paslaugas reklamuoja be jokios baimės.

2005m. TTP buvo paskelbusi karą viešnamiams Varšuvoje, nes tuo metu šios partijos atstovas buvo sostinės meras. Merijos inspektoriams ėmus spausti bendravimo agentūroms butus išnuomojusius asmenis, viešnamių buvo sumažėję, tačiau tik miesto centre. Dauguma viešnamių tuo metu persikėlė į tolimesnius mikrorajonus, tačiau neilgam.

Spėjama, kad vien Varšuvoje prostitucija verčiasi apie 20 tūkstančių moterų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.