Lenkijoje pokštas apie prezidentą gali baigtis kalėjimu

Tyčiotis iš aukščiausių Lenkijos pareigūnų – menkas juokas. Šalies teisė prezidento įžeidimą laiko nusikaltimu, už kurį baudžiama 3 metų įkalinimo bausme, skelbia „Politico“.

A.Duda pats pokštą nuleido juokais, bet prokuratūra dėl jo pareiškė kaltinimus septyniolikmečiui.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
A.Duda pats pokštą nuleido juokais, bet prokuratūra dėl jo pareiškė kaltinimus septyniolikmečiui.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2016, 4:01 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 2:20 PM

Tinklaraštininkui, pasivadinusiam „Linksmuoju poniu“ („Zabawny Kuc“), gali grėsti būtent tokia bausmė.

Lukaszas Olszewskis pasidalino vaizdo įrašu, kuriame prezidentas Andrzejus Duda padeda gėles prie paminklo. Vaizdas jame yra atsukamas atgal, dėl to atrodo, kad šalies vadovas ne padeda, o pasiima gėles, ir yra neblaivus. Būtent toks ir šio pavadinimas: „Girtas prezidentas vagia gėles“.

Pokštas supykdė kai kuriuos prezidento šalininkus, kurie paskatino juo pasidomėti prokuratūrą. Pareigūnai sureagavo ir konfiskavo pokštu „Facebook“ pasidalinusio septyniolikmečio kompiuterį.

Prokuratūra vėliau skubiai paaiškino, kad paaugliui kaltinimai pateikti tik todėl, kad šis internete parašė grasinantį komentarą, skirtą kitam lenkui.

Tačiau ši istorija paskatino diskusijas, kiek vieši valstybės asmenys turėtų būti saugomi.

Net ir pats A.Duda išreiškė savo nuomonę dėl pokšto.

„Vaikinas pats atsuko vaizdo įrašą. Prokuratūra? Kam to reikia?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.

O teisingumo viceministras Patrykas Jaki prokurorų veiksmus pavadino absurdiškais.

Diskusijos kilo ir dėl to, kad prokuratūra tiesiog neturi galimybės ignoruoti nieko, kas įžeidžia prezidento orumą – pagal įstatymą jiems būtina reaguoti.

Nesvarbu ir tai, ar pats prezidentas asmeniškai įsižeidžia dėl vieno ar kito pokšto.

Ankstesnė vyriausybė jau ruošėsi atsisakyti prieštaringai vertinamo įstatymo. Mat 2011 metais vienas tinklaraštininkas buvo suimtas, bet nenuteistas dėl Bronislawo Komorowskio įžeidimo.

Lenkas sukūrė satyrinį tinklalapį, kuriame žaidėjai galėjo šaudyti į prezidento nuotrauką. Taip pat puslapyje buvo paviešintos pakeistos nuotraukos, kuriose B.Komorowskis vaizduotas kaip prostitutė, girtuoklis ar homoseksualas.

Nors vaikinas nebuvo nuteistas, įstatymas ir toliau liko galioti, o tada opozicijoje buvusi Teisės ir teisingumo partija (TTP) kritikavo B.Komorowskį ir jo Pilietinės platformos partiją (PPP) už saviraiškos laisvės ribojimą.

Dabar TTP patys yra valdžioje.

Šis įstatymas yra tik dalis didesnio teisės aktų rinkinio, kuris draudžia įžeidinėti visus aukštus pareigūnus ir net privačius asmenis.

Dabar Europos Vadovų Tarybai vadovaujantis Donaldas Tuskas užėmė premjero pareigas, jis laimėjo bylą prieš leidyklą dėl satyrinio savaitraščio.

Jame Balandžio 1-osios proga pasirodė slapto garso įrašo parodija, kuriame D.Tuskas esą triukšmingai keikdamasis žiūri futbolo rungtynes.

O dabar vaizdo įrašas su A.Duda greitai tapo puikia proga PPP pasityčioti iš dabar valdžioje esančios TTP ir apkaltinti ją dvigubų standartų laikymusi.

Kai kurie TTP politikai, tarp jų ir teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro taip pat pasinaudojo šiuo incidentu pasiūlydamas reformą Lenkijos teisinėje sistemoje.

Z.Ziobro taip pat siekia, kad generalinė prokuratūra patektų į jo ministerijos kontrolę. Šis žingsnis institucijai suteiktų dar didesnę galią, o tai jau gąsdina ir pilietinės visuomenės organizacijas.

„Dėl visko kalta nepriklausoma prokuratūra, sukurta PPP valdymo, šiandien užsiimanti politikavimu“, – pareiškė teisingumo ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.