Olandų policija moko erelius gaudyti bepilotes skraidykles

Kovoje tarp nepilotuojamų prietaisų ir plėšriųjų paukščių, nagai visada laimi, skelbia „CityLab“. Būtent taip mano ir Nyderlandų policija, kuri moko erelius padangėje gaudyti bepilotes skraidykles.

Paukščiai nuostabiai sugeba išvengti sužeidimų<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Paukščiai nuostabiai sugeba išvengti sužeidimų<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ereliai mokomi sugauti skraidykles ore.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ereliai mokomi sugauti skraidykles ore.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-02-05 15:42, atnaujinta 2017-06-09 03:29

Paukščiai tikrai gali tapti geriausiais žmonių draugais: balandžiai dabar gali diagnozuoti vėžį, grifai Peru padeda sutvarkyti šiukšlių problemas, o ereliai Londone gali pasiūlyti tikrą miesto reginį iš paukščio skrydžio.

Dabar ereliai susivienijo ir su policijos pajėgomis Olandijoje, kad sugautų kaprizingas bepilotes skraidykles.

Olandijoje, pastaruoju metu, bepiločių skraidyklių sukeliamų avarijų skaičius pakilo. Iki 2015 metų vidurio, policiją pasiekė 27 pranešimai. 11 šių incidentų nutiko dėl to, kad skraidyklės nusileido per daug arti žmonių ar pastatų. Tai yra didelis šūvis į viršų: nuo 2013 metų, kai per visus metus buvo užregistruota tik 15 nutikimų.

Tikintis sumažinti šių atsitikimų skaičių ateityje, nacionalinė policija priėmė sprendimą, kurį jie patys vadina „žemųjų technologijų sprendimai aukštųjų technologijų problemoms“, pasitelkdami į pagalbą pačius didingiausius gamtos plėšriuosius paukščius. Policija, savo idėja pristatė video reportaže.

Baltagalviai ereliai ir jų baltauodegiai pusbroliai yra treniruojami atpažinti bepilotes skraidykles kaip grobį ir sučiupti juos ore. Viena minutė ir keturiais propeleriais varoma nepilotuojama skraidyklė dūzgia uždaroje erdvėje, o jau kitą erelis staigiai kerta snapu ir nusineša ją.

Tie, kurie baiminasi, kad paukščiai gali būti sužeisti skraidyklės ašmenų, nacionalinės Audubon draugijos atstovas Geoffas LeBaronas dienraščiui „The Guardian“ atsako, jog paukščiai puikiai išvengia sužeidimų.

„Mus itin žavi šių paukščių sugebėjimas atakuoti skraidykles taip, kad jie liktų nesužeisti – teigia LeBaronas. – Atrodo, jog jie rėžiasi į patį skraidyklės vidurį ir todėl nesusižeidžia. Jų regėjimas yra itin aštrus ir tikriausiai jie gali matyti tas skraidyklės dalis, kurios gali juos sužeisti“.

Olandų policija, kuri vis dar bando išsiaiškinti paukščiai efektyvumą didelių susibūrimo vietose, šių metų pabaigoje nuspręs ar jų planas bus pritaikytas praktiškai. Tikriausiai sprendimą priimti padės tai, jog ereliai – ir laukinė gamta apskritai – šiaip ar taip neatrodo jog būtų dideli skraidyklių mėgėjai.

Parengė Neringa Dovydaitytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.