Į taupymo konferenciją Egipte – 4 kilometrų raudonuoju kilimu

Egipto prezidentas Abdelis Fattah el-Sisi su mašinų kolona į socialinio apgyvendinimo projekto atidarymą Kairo priemiestyje sakyti kalbos apie taupymą vyko visai nekukliai. Šalies vadovas išjuokiamas, kad jo kelionės metu keliai buvo nukloti milžinišku raudonuoju kilimu, praneša „National Post.“

Kalbėti apie taupymo politiką Egipto prezidentas atvyko 4 km ilgio raudonuoju kilimu<br>AP nuotr.
Kalbėti apie taupymo politiką Egipto prezidentas atvyko 4 km ilgio raudonuoju kilimu<br>AP nuotr.
A.F.el-Sisi giriasi atkūręs stabilumą Egipte, tačiau smarkiai varžo gyventojų laisvę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
A.F.el-Sisi giriasi atkūręs stabilumą Egipte, tačiau smarkiai varžo gyventojų laisvę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-02-11 10:03, atnaujinta 2017-06-08 12:01

Didžiulio raudonojo kilimo nuotraukos sukėlė pašaipų bangą socialiniuose tinkluose. Pirmadienį vietinis laikraštis skyrė didžiąją dalį savo titulinio puslapio aptarti šiam įvykiui.

„Kaip prezidentas gali mūsų prašyti susiveržti diržus, kai jo keturių kilometrų ilgio raudonasis kilimas duoda priešingą žinią?“ – klausė laikraštis „Al-Maqal“, kurio vyriausiasis redaktorius Ibrahimas Eissa yra vienas geriausiai žinomų šalies politinių apžvalgininkų.

Dar būdamas kariuomenės vadu, prezidentas A.F.el-Sisi 2013 metais nuvertė išrinktą lyderį islamistą Mohamedą Morsi.

O dabar prezidentas savo teisę valdyti šalį grindžia atgaivinta šalies ekonomine situacija po ilgų neramumų metų. Vienas iš šeštadienį aptartų būdų tai padaryti – apkarpyti brangias valstybės skiriamas subsidijas.

Pasak prezidento, valstybė kasdien išleidžia maždaug 51,6 mln. eurų, kad aprūpintų šalį švariu vandeniu. Gyventojai moka tik mažą dalį šios sumos.

„Vienas jus pasiekiantis kubinis metras vandens kainuoja mums daug, o jūs jį pasiimate žymiai pigiau, tad valstybė nebegali taip daryti“, – televizijos konferencijoje išdėstė A.F.el-Sisi.

Retai visuomenei savo sprendimus komentuojanti Egipto kariuomenė pasiaiškino dėl kilimo sukelto pykčio.

Sekmadienį brigados generolas Ehabas el-Ahwagy keliose pokalbių laidose paaiškino, kad kilimas nebuvo pirktas dabartinio prezidento administracijos, o panašioms progoms jau yra naudojamas daugiau nei trejus metus.

„Egipto tautai turime suteikti džiaugsmo ir pasitikėjimo, kad mūsų žmonės, valstybė ir karinės pajėgos visados sugeba organizuoti bet kokio dydžio renginį atitinkamai ir tvarkingai“, – brigados generolas kalbėjo su televizijos pokalbių laidos vedėjų Amru Adeebu.

„Kilimas patiestas taip, kad suteiktų vietovei grožio, o tada viso pasaulio mastu transliuojamas renginys paliktų teigiamą įspūdį“, – teigė E.el-Ahwagy.

Prezidento pažadai atnešti stabilumą išsakyti tuo metu, kai šalyje varžomas bet koks pasipriešinimas ar nepritarimas.

Tūkstančiai islamistų ir nemažas skaičius žinomų sekuliarios pakraipos aktyvistų yra įkalinti. Taip pat yra uždraustos nesankcionuotos protesto akcijos.

Nepaisydami šių suvaržymų, pirmadienį futbolo fanai organizavo mitingą Kairo parke, kad paminėtų 22 žuvusiųjų per pernai vykusius susirėmimus tarp policijos ir „Zamalek“ futbolo klubo gerbėjų atminimą. Futbolo fanai šaudė fejerverkus ir mojavo vėliavomis, kol tuo pačiu metu už parko ribų rinkosi didelis skaičius saugos tarnybų pajėgų.

Mitingas įvyko praėjus savaitei po panašaus susirinkimo, kai geriausio Egipto futbolo klubo „Al-Ahly“ fanai pagerbė 74 aukas, kurios žuvo 2012 metais vykusiose futbolo riaušėse Port Saido mieste prie Sueco kanalo.

Kiečiausi Egipto futbolo fanatikai yra žinomi kaip ultros. Jie vaidino svarbią rolę protesto akcijose, kurios sudrumstė šalį per ir po 2011 metų sukilimo, kurio metu buvo nuverstas ilgalaikis autokratas Hosni Mubarakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.