Peraugusios žiurkės Pakistane aukų tyko naktimis

Pakistano mieste Pešavare, kur tūkstančius žmonių pražudė islamistų išpuoliai, mirtis plinta kitokiu būdu. Gyventojai įbauginti gatvėse ir jų namuose privisusių milžiniškų žiurkių, kurios žudo žmones.

Pešavare už nudobtas žiurkes gyventojams bus atlyginama premijomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pešavare už nudobtas žiurkes gyventojams bus atlyginama premijomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 7, 2016, 9:24 PM, atnaujinta May 30, 2017, 3:12 AM

Naktį šios žiurkės pasipila į miesto gatves iš nuotekų sistemos. Jos prasigraužia per duris ir sienas, minta žmonių maisto atsargomis ir jau įsiveržė į miesto ligonines bei mokyklas.

Pešavaro miesto valdžia pasakoja, kad per pastaruosius metus žiurkės pražudė aštuonis vaikus.

Nors medikai tai vertina kiek skeptiškai, gyventojai aiškina, kad daugybė vaikų mirė netekę daug kraujo dėl žiurkių įkandimo arba smarkiai apgraužti.

„Vieną naktį pabudau nuo riksmų ir pamačiau, jog sūnaus lovelėje yra žiurkė, – su siaubu prisimena Nooras Qadiras. – Aš nužudžiau graužiką, bet pamačiau, kad vaiko veidas kruvinas ir sukandžiotas.“

Anot miesto gyventojų, tai nepaprastos žiurkės. Šie gyvūnai yra tokie dideli, kad, pešavariečių manymu, nėra kilę iš miesto apylinkių. O kai kurie pakistaniečiai net kuria sąmokslo teorijas, kad bjauriomis žiurkėmis juos kažkas užsiundė.

„Jos gali būti tokio dydžio kaip katės ir turėti du didžiulius aštrius priekinius dantis“, – skėsčiodamas rankomis žiurkės dydį rodė pešavarietis Muhammadas Humayunas.

Kol kas nežinoma, kokios rūšies žiurkės laksto Pešavaro gatvėmis, tačiau mokslininkai į pranešimus apie katės dydžio graužikus reaguoja skeptiškai. Jie taip pat teigia, kad graužikai mieste veisiasi dėl prastų sanitarinių sąlygų, o ne dėl priešų, kaip svarsto patys pešavariečiai.

Beveik 1 mln. žmonių Pešavare gyvena varginguose rajonuose ir naudojasi vandentiekiu, kuriuo nuotekos keliauja tiesiai į gatves.

Šiukšles pakistaniečiai dažnai mėto ant šaligatvių, mėsininkai gatvėse skerdžia gyvulius, o kai kur ankštose lūšnose su žmonėmis drauge glaudžiasi vištos ir karvės.

Tokios sąlygos – rojus kenkėjams plisti. Tačiau pakistaniečiai mano, kad graužikai puola dėl to, kad 2010–2012 metais vykę didžiuliai potvyniai atplukdė žiurkes iš lizdų, kurie buvo kalnuose prie Pakistano ir Afganistano pasienio.

Kiti pakistaniečiai tiki sąmokslo teorijomis ir aiškina, kad milžiniškos žiurkės buvo užveistos JAV karinėse bazėse Afganistane, o kai amerikiečiai traukėsi, paleido žiurkes į Pakistano teritoriją.

Kiti kalba, kad žiurkės buvo specialiai genetiškai modifikuotos užsieniečių, kad kandžiotų ir terorizuotų musulmonus.

„Žmonės išsigandę, – pasakojo Pešavaro miesto meras Muhammadas Asimas. – Jie tvirtina, kad tai nenormalios žiurkės, kurios ėda ne tik jų maistą, bet ir drabužius ar dokumentus.“

Todėl meras dabar ėmėsi naujos iniciatyvos: 30 darbuotojų kas naktį vaikščios gatvėmis ir purkš nuodus. Žiurknuodžiai bus nemokamai dalijami ir gyventojams.

Miesto valdžia taip pat skirs premijas graužikų medžiotojams – už kiekvieną nudobtą žiurkę sumokės maždaug 25 rupijas (22 euro centus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.