Suomių sugalvotos spalvingos dėžutės gelbėja kūdikių gyvybę

Prieš aštuonis dešimtmečius Suomija pirmą kartą būsimoms motinoms išdalijo kartonines dėžutes, kuriose buvo kūdikiams reikalingų daiktų. Dabar tokių kraitelių idėją jau perima visas pasaulis.

Kartoninę dėžę, kurią būsimoms motinoms per apžiūrą įteikia gydytojai, galima panaudoti kaip naujagimio lovelę. Tokius spalvingus ir labai populiarius kraitelius Suomijoje gamina trys tėčiai.
Kartoninę dėžę, kurią būsimoms motinoms per apžiūrą įteikia gydytojai, galima panaudoti kaip naujagimio lovelę. Tokius spalvingus ir labai populiarius kraitelius Suomijoje gamina trys tėčiai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-09 05:00, atnaujinta 2017-05-30 00:03

Suomijoje kiekviena būsima motina – nesvarbu, kokios būtų jos pajamos, – dovanų iš valstybės valdžios gauna kūdikiui skirtų reikmenų prikrautą dėželę.

Jose motinos randa būtiniausių daiktų, kurių prireikia auginant vaiką – seilinukų, žindukų, drabužėlių, sauskelnių, prausimosi reikmenų ir mažą čiužinį. Ištiesus čiužinuką dėžės dugne padaroma pirmoji kūdikio lovelė.

Dėl šių paprastų dėžučių Suomijai pavyko išgelbėti daugybės kūdikių gyvybę.

Būsimoms motinoms tekdavo daugiau bendrauti su gydytojais, kurie šias dėžutes įteikdavo.

Be to, tokius kraitelius gavusios moterys galėjo patenkinti būtiniausius naujagimių poreikius net turėdamos mažai pinigų.

„Akimirka, kai gavau dėžutę, buvo miela ir jaudinanti – tai buvo tarsi pirmasis pažadas kūdikiui, – prisimena Reija Klemetti iš Helsinkio. – Mama, draugai ir artimieji – visi smalsavo, kas yra viduje.“

Elementari, bet efektyvi idėja greitai apskriejo pasaulį, kai Suomijos vyriausybė tokią dėžutę padovanojo Kembridžo kunigaikštienei Catherine, kai ji laukėsi pirmojo vaiko.

Netrukus trys suomiai tėvai įkūrė įmonę, kuri gamina kūdikio dėžutes klientams visame pasaulyje. Jų pavyzdžiu pasekė ir keli amerikiečiai bei britai.

Jų gaminių turinys atspindi specifines problemas, su kuriomis susiduriama kai kuriuose planetos kampeliuose: pavyzdžiui, į kai kurias įdedama priemonių, skirtų apsisaugoti nuo tam tikrų infekcijų.

O antai Pietų Afrikos Respublikoje du verslininkai nutarė dėžutes gaminti ne iš kartono, bet iš plastiko, kad jose galėtų būti prausiami vaikai.

„Suomių dėžė buvo puikus pavyzdys, kaip galima pakeisti visą šalį, – tvirtino plastikines dėžutes gaminančios įmonės „Thula Baba Box“ vienas įkūrėjų Ernstas Hertzogas. – Tikimės, kad mūsų projektas turės tokią pat gerą įtaką afrikietėms motinoms.“

Tuo metu Harvardo universiteto studentė Karima Ladhani sumanė projektą „Bakarat Bundle“, skirtą Pietų Azijos motinoms.

Į dėžutes, kurios yra dalijamos vienoje Indijos ligoninių, įdedami reikmenys kovoti su infekcija po gimdymo ir tinklas nuo uodų, kad kūdikiai nesusirgtų maliarija.

Tokie kraiteliai išpopuliarėjo ne tik besivystančiose šalyse, bet ir Vakaruose.

Karalienės Šarlotės ir Čelsio ligoninėje Londone per kelis mėnesius motinoms bus įteikta 600 kūdikių dėžučių.

„Per dažnai manome, kad visi turi pinigų vaikų lopšeliui ar lovelei“, – tikino planą Londone sugalvojusi ginekologė Karen Joash. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.