Niujorko barams uždrausta neįsileisti nėščių moterų

Niujorko miestas paviešino naujas gaires, kuriose rašoma, kad barai negali neįsileisti nėščių moterų, nes joms yra suteikiama laisvė pasirinkti ar gerti alkoholinius gėrimus. Tačiau gairėse dėl elgesio su besilaukiančiomis moterimis buvo perspėti ne vien tik barų ir klubų darbuotojai, bet ir įmonių darbdaviai, kurie privalo užtikrinti būsimų motinų teises, rašo „The Independent“.

Niujorkas paviešino gaires, kuriose rašoma, kad barai negali neįsileisti nėščiųjų, kurios pačios turi nuspręsti dėl alkoholinių gėrimų vartojimo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Niujorkas paviešino gaires, kuriose rašoma, kad barai negali neįsileisti nėščiųjų, kurios pačios turi nuspręsti dėl alkoholinių gėrimų vartojimo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2016, 4:47 PM, atnaujinta May 26, 2017, 3:14 AM

Šiuo metu Niujorko baruose privalo būti iškabinti ženklai, kurie perspėja dėl žalos, kurią gali patirti vaisius, jei alkoholis yra vartojamas besilaukiant. Nors tokie perspėjimai privalo būti visose alkoholinius gėrimus pardavinėjančiose viešose įstaigose, Niujorke būtent būsimos motinoms yra suteikiama galimybė priimti galutinį sprendimą dėl to ar – ir kiek – gerti alkoholį.

„Mūsų visuomenėje yra daug nuomonių ir stereotipų dėl to, kaip nėščiosios turėtų elgtis, ką jos sugeba daryti, kas yra naudinga arba žalinga vaisiui – visa tai negali būti naudojama kaip pretekstas neteisėtai diskriminacijai“, – rašoma Niujorko gairėse.

Daugeliui besilaukiančių moterų net nekyla klausimas, ar jos bus įleistos į barą ar kitą panašią vietą, tačiau Niujorko pareigūnai patvirtino, kad mažiausiai viena moteris oficialiai pasiskundė dėl to, kad jai personalas uždraudė įžengti į alkoholį pardavinėjančios įstaigos vidų.

Naujosiose miesto gairėse taip pat buvo pabrėžta, kad visos – išskyrus pačios mažiausios – įmonės veikiančios Niujorke privalo užtikrinti nėščių moterų ir jų vaisiaus sveikatą bei saugumą.

„Per dažnai besilaukiančios darbuotojos negauna net paprastų patogumų darbovietėje, o dėl to yra rizikuojama jų ir vaisiaus sveikata“, – pranešimo metu aiškino žmogaus teisių komisarė ir pirmininkė Carmelyn Malalis.

Tačiau Niujorko verslo grupuotės naująsias miesto gaires priėmė su triukšmu: pasak jų, darbuotojai galėtų išnaudoti gaires, kad lengvabūdiškai į teismą paduotų savo darbdavius.

Vadinamieji vaisiaus žalos įstatymai randami 39-iose JAV valstijose ir jų tikslas yra nubausti žmones, kurie sukeltų grėsmę nėščiajai, pavyzdžiui, girtą vairuotoją, kuris partrenkęs moterį priverčia ją persileisti. Tačiau kai kuriose valstijose buvo pradėtos bylos prieš tas būsimas motinas, kurių veiksmai sukėlė riziką vaikui, ypač jei buvo vartojami arba piktnaudžiaujama narkotikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.