Italai parodė kovos su mafija trofėjus

Italijos policijos iniciatyva Kalabrijoje atidaryta paroda, žyminti pergalę kovojant su mafija. Jos lankytojai gali išvysti, kokius meno kūrinius savo namuose laikė dabar jau sučiuptas mafiozas.

Meno kūrinius, kurie anksčiau priklausė Kalabrijos mafijozui G.Campolo, dabar gali pamatyti visi norintys.<br>AFP nuotr.
Meno kūrinius, kurie anksčiau priklausė Kalabrijos mafijozui G.Campolo, dabar gali pamatyti visi norintys.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 7:26 AM, atnaujinta May 26, 2017, 12:10 AM

Sugadintų lošimo automatų imperiją turėjęs ir iš jos pralobęs Gioacchino Campolo savo namuose turėjo 125 meno kūrinius.

Šioje gausioje kolekcijoje, kurią konfiskavo Italijos policija, yra ir du garsiojo dailininko Salvadoro Dali darbai.

„Šiandien mes galime pasakyti, kad valstybė laimėjo“, – didžiavosi Kalabrijos Redžo politikas Eduardo Lamberti Castronuovo.

Finansavo mafiją

Paroda „Iš šešėlio į šviesą“ atidaryta sekmadienį Kalabrijos Redžo kultūros rūmuose. Vieni lankomiausių ekspozicijos objektų – du tapytojo S.Dali paveikslai „Gyvybės šaltinis“ („Fuente de Vida“) bei „Romeo ir Džuljeta“ („Giulietta e Romeo“).

Parodoje taip pat galima išvysti menininkų Antonio Ligabue ir Luco Fontanos darbų.

Visi jie buvo atimti iš G.Campolo 2010-aisiais.

Vyras kaltinamas finansavęs galingą Italijos nusikaltėlių grupuotę „’Ndrangheta“. Šią grupuotę Italijos policija įvardija kaip aktyviausią, turtingiausią ir įtakingiausią mafijos gaują visoje Europoje.

Mafijos gaują rėmęs G.Campolo pats kraudavosi pinigus iš sugadintų lošimo automatų, o savo lėšas plaudavo investuodamas į meno kūrinius.

Meno kolekcija sugrąžinta

„G.Campolo finansiniai aktyvai siekė 320 mln. eurų. Jis turėjo nekilnojamojo turto Paryžiuje, Romoje ir Kalabrijos Redže“, – sakė E.Lamberti Castronuovo.

2011-aisiais vyras buvo nuteistas dėl nusikalstamo susivienijimo, lupikavimo ir turto prievartavimo. Jo meno kolekcija buvo konfiskuota.

Šiuo metu 77-erių italas mafijos bosas G.Campolo, kuris yra prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio, atlieka 16 metų įkalinimo bausmę namų arešto sąlygomis.

Tiesa, kaip vėliau paaiškėjo, 22 G.Campolo įsigyti paveikslai buvo padirbiniai. Tačiau politikas E.Lamberti Castronuovo teigia, kad daug svarbiau nei kūrinių kaina yra jų „etinė vertė“.

„Paveikslai buvo paimti iš tokių žmonių, kurie iš mūsų atima viską. Tai, ką konfiskavome, nėra po užraktu, kaip darydavo mafiozai, tai matoma žmonėms.

Štai ką mes vadiname, veiksmais prieš mafiją!“ – džiūgavo E.Lamberti Castronuovo.

O Kalabrijos Redžo meras Giuseppe Falcomata teigė, kad „paroda grąžino žmonėms kūrinius, kurie daugiau nebebus ašarų ir kraujo vaisiai, bet taps kolektyviniu paveldu“.

Atimti didžiuliai turtai

Dešimtmečius su Italijos Kalabrijos regione gyvuojančia grupuote „’Ndrangheta“, Sicilijos „Cosa Nostra“ ir Neapolio „Camorra“ kovojantys policijos pareigūnai yra konfiskavę nemenką kiekį mafiozų turto, tarp jo 3 tūkst. verslo įmonių, 12 tūkst. pastatų ir per 2 mln. eurų įšaldytų lėšų.

Įšaldant nusikaltėlių sąskaitas ir konfiskuojant kitokį turtą siekiama, kad mafiozams būtų užkirstas kelias vykdyti savo veiklą net ir sėdint už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.