M. le Pen negali suvaldyti aršios dukterėčios

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų atstovė Marine Le Pen tikėjosi, kad jos vadovaujamos partijos problemos išspręstos, kai pernai iš politikos pasitraukė jos tėvas. Tačiau galvosopį ėmė kelti dukterėčia.

Partijos lyderė M.Le Pen (kairėje) ėmė kivirčytis su dukterėčia Marion.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Partijos lyderė M.Le Pen (kairėje) ėmė kivirčytis su dukterėčia Marion.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-24 17:21, atnaujinta 2017-05-24 09:39

Prancūzijoje, artėjant 2017-ųjų prezidento rinkimams, 26-erių Marion Maréchal-Le Pen demonstruoja politinę nepriklausomybę. O tai labai nepatinka ne tik jos kolegoms iš partijos „Nacionalinis frontas“, bet ir šiai politinei jėgai vadovaujančiai merginos tetai M.Le Pen.

Pastaroji jaudinasi, kad dukterėčia niekais pavers partijos įvaizdį, kurį 47-erių politikė stengėsi pagerinti, nes sieks prezidento posto.

Mat Marion atvirai deklaruoja itin radikalias pažiūras, kurias siekė iš partijos išguiti jos teta Marine.

Bet aktyvi dukterėčios veikla kelia grėsmę ne tik tetos sėkmei per prezidento rinkimus, bet ir jos lyderystei apskritai. Kai kurios partijos grupės, ypač tos, kurios veikia Prancūzijos pietuose, jau šiuo metu ją palaiko labiau nei „Nacionalinio fronto“ vadovę M.Le Pen.

Vykdo nepriklausomą politiką

Nuo tada, kai prieš kelerius metus Marion buvo išrinkta į Prancūzijos parlamento žemuosius rūmus, ji kartu su didele grupe patarėjų stengėsi veikti savarankiškai.

Per pastaruosius trejus mėnesius M.Maréchal-Le Pen balsas Prancūzijoje pasigirsta vis garsiau, o jos pareiškimai sulaukia prieštaringų vertinimų.

Itin didelį prancūzų pasipiktinimą ir nuostabą jaunoji politikė sukėlė, kai pareiškė, kad jai įgriso klausytis apie respublikos vertybes. Prancūzijoje, kur respublikos vertybių pripažinimas reiškia demokratijos ir teisinės lygybės idėjų palaikymą, Marion pareiškimai nuskambėjo itin radikaliai.

Marion teta Marine nuo 2011 metų, kai stojo prie partijos vairo, visada bandė įdiegti visuomenei, kad „Nacionalinis frontas“ – respublikos vertybes išpažįstanti politinė jėga.

Tad M.Le Pen piktinosi, kad dukterėčia tokiais savo pareiškimais kaišioja pagalius jai į ratus.

„Dėl Marion aš negaliu suvienyti „Nacionalinio fronto“, – taip, anot partijos šaltinių, yra pareiškusi politikė.

Dvi partijos versijos

„Situacijos negalima pavadinti krize, tačiau gresia pavojus sugluminti rinkėjus, priversti juos manyti, kad egzistuoja dvi skirtingos partijos versijos“, – tvirtino partijos vicepirmininko patarėjas Bertrand’as Dutheilis de la Rochere’as.

Anot jo, jaunosios M.Maréchal-Le Pen atstovaujama partijos versija yra socialiai konservatyvi ir palaikoma šalies pietuose.

Tuo metu M.Le Pen partijos įvaizdis yra statiškas, populiarus Šiaurės Prancūzijoje ir daugiausia sutelktas į klausimą, ar reikėtų atsisakyti euro, jei ji taptų šalies vadove.

Vakar M.Maréchal-Le Pen dalyvavo konferencijoje Gruzijoje, kurioje buvo svarstomi abortų draudimo ir šeimos vertybių puoselėjimo klausimai, nors tai nėra įtraukta į dabartinę „Nacionalinio fronto“ programą. O šio mėnesio pabaigoje Marion susitiks su smulkesnių Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų partijų atstovais.

„Bet kokioje partijoje visuomet bus tam tikras skaičius radikalų, o „Nacionalinis frontas“ – ne išimtis.

Atsiras žmonių, kurie norės uždrausti abortus arba nekenčia Marine. Bet jie sudaro kelis procentus visų rinkėjų.

Atsigręžti į juos būtų tolygu užsitikrinimui, kad rinkimuose partijai nepasiseks“, – svarstė B.Dutheilis de la Rochere’as.

Plečia rinkėjų ratą

Kad prezidento rinkimuose kitąmet užsitikrintų balsų daugumą, M.Le Pen siekia kuo labiau padidinti savo rinkėjų ratą.

Anot B.Dutheilio de la Rochere’o, tai reiškia, jog Marine susitelks į savo pagrindinį pasiūlymą – pasitraukti iš euro zonos – ir nekalbės apie socialinius klausimus, kad nesuskaldytų rinkėjų.

Pastaruosius klausimus, tokius kaip abortų uždraudimas, savo politikos ašimi pavertė dukterėčia Marion ir tai, regis, erzina jau ir partijos senbuvius.

Parlamentarė Sophie Montel per gegužės 1-ąją vykusį partijos suvažiavimą pabrėžė, kad moterų reprodukcijos teisės turi būti ginamos, ir sulaukė pagyrų iš partijos lyderės.

„Vertinu Marion poziciją kaip troškimą sukelti nesutarimus socialiniais klausimais, – kalbėjo S.Montel ir pasišaipė iš to, kad politikė kritikuoja respublikos vertybes. – Ji – didelė mergaitė ir yra atsakinga už savo pasirinkimą, bet akivaizdu, kad jai patinka karaliaus valdžia.“ („Politico“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.