JAV ekstremalas nušoko iš 7,6 km aukščio be parašiuto

Virš Kalifornijos be parašiuto iš lėktuvo iššokęs Luke'as Aikinsas dvi minutes krito žemyn, po to paskutinėmis akimirkomis persivertė ore ir sėkmingai nusileido ant 900 kv. metrų ploto tinklo.

JAV ekstremalas nušoko iš 7,6 km aukščio be parašiuto ir liko gyvas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV ekstremalas nušoko iš 7,6 km aukščio be parašiuto ir liko gyvas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2016, 12:25 PM, atnaujinta May 17, 2017, 5:12 AM

Žiūrovai, tarp kurių buvo šuolininko artimųjų, šeštadienį susirinkę rančoje „Big Sky“ netoli Simi Valio stebėti šio kvapą gniaužiančio triuko, džiaugsmingai plojo, kai maždaug 60 metrų aukštyje ištemptas elastingas tinklas sėkmingai sustabdė kritimą.

42 metų vyras, atlikęs daugiau negu 18 tūkstančių šuolių su parašiutu, pateko į istoriją kaip pirmasis pasaulyje žmogus, iššokęs iš didelio aukščio be parašiuto ir saugiai nusileidęs ant tinklo.

Nuleidus tinklą ant žemės, L.Aikinsas greitai pašoko ant kojų ir apsikabino su žmona Monica, kuri stebėjo tą pavojingą triuką ant žemės kartu su keturmečiu sūneliu Loganu ir kitais šeimos nariais.

„Jaučiuosi sklandantis. Tai neįtikėtina“, – sakė švytintis šuolininkas, iškėlęs rankas, o žmona stovėjo šalimais, laikydama ant rankų sūnų, kuris snaudė jos glėbyje.

„Tai ką tik įvyko! Man netgi sunku tarti žodžius“, – pridūrė L.Aikinsas, dėkodamas dešimtims palaikymo komandos narių, kurie dvejus metus padėjo jam ruoštis šiam šuoliui, įskaitant tuos, kurie ištempė tinklą, panašų į naudojamą žvejų, ir pasirūpino, kad jis tinkamai suveiktų.

Atlikęs šį šuolį iš bauginamo 25 tūkst. pėdų (7,62 km) aukščio, L.Aikinsas tapo pirmuoju šuolininku, iššokusiu iš lėktuvo ir sėkmingai nusileidusiu be parašiuto.

Nedaug trūko, kad šis triukas, tiesiogiai transliuotas televizijos „Fox“ specialioje laidoje, nebūtų vykęs kaip planuota: L.Aikinsas atskleidė, kad prieš jam įsėdant į lėktuvą JAV Ekrano aktorių gildija (SAG) pareikalavo, kad jis užsidėtų parašiutą, siekdama užtikrinti šuolininko saugumą.

L.Aikinsas nenurodė, kodėl buvo iškelta ši sąlyga, bet SAG atstovė Pamela Greenwalt sakė, kad profesinė sąjunga ir prodiuseriai „negalėjo susitarti dėl saugiausio būdo atlikti šį triuką, todėl negalėjome leisti, kad tai būtų atliekama, vadovaudamiesi sąjungos sutartimi“.

L.Aikinsas pripažino, kad tuo metu svarstė atsisakyti iššokti, nes dėl parašiuto kuprinės nusileidimas ant tinklo būtų buvęs daug pavojingesnis. Jis taip pat aiškino bet kokiu atveju neketinęs patraukti parašiutą išskleidžiančio žiedo.

„Skriesiu (neišskleisdamas parašiuto) iki pat tinklo, dėl to nekyla jokių klausimų, – jis sakė būdamas lėktuve. – Tiesiog man teks priimti pasekmes, kai nusileisiu užsidėjęs ant nugaros parašiutą – ir tuo, ką jis padarys mano kūnui.“

Likus kelioms iki šuolio vienas iš laidos vedėjų pasakė, kad reikalavimas užsidėti parašiutą buvo atšauktas. L.Aikinsas iššoko iš lėktuvo be jo.

Jį lydėjo trys parašiutininkai. Vienas jų filmavo, kitas leido dūmus, kad žmonės ant žemės galėtų stebėti nusileidimą, o trečias paėmė deguonies balioną, kurį L.Aikinsas perdavė, kai jam nebereikėjo deguonies kaukės.

Priartėję prie žemės lydintieji šuolininkai išskleidė parašiutus, o L.Aikinsas toliau krito vienas.

L.Aikinsas pripažino, kad prieš šuolį labai jaudinosi. Jo motina sakė buvusi vienintelė šeimos narė, negalėjusi stebėti to triuko.

Kai jo draugui Chrisui Talley prieš dvejus metus pirmąkart šovė mintis surengti tokį pasirodymą, L.Aikinsas tą idėją iš pradžių atmetė.

„Regis, nusijuokiau ir pasakiau: „Puiku – padėsiu tau surasti žmogų, kuris tai padarys“, – jis sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, treniruodamasis šuoliui praeitą savaitę.

Praėjus porai savaičių po to, kai Ch.Talley pateikė tą pasiūlymą, L.Aikinsas jam vėl paskambino ir pasakė sutinkantis tai padaryti. Jis taip pat buvo pasiruošęs pavaduoti Felixą Baumgartnerį, kai jis 2012 metais tapo pirmuoju parašiutininku, viršijusiu garso greitį, iššokęs iš 39 km aukščio.

L.Aikinsas sugebėjo tiksliai pataikyti nusileisti ant tinklo dėl šalme įtaisytos perspėjimo sistemos, padėjusios koreguoti kritimo trajektoriją pagal palydovinės navigacijos sistemos GPS signalus, taip pat dėl išmoningos prožektorių sistemos ant žemės, dėl kurios nusileidimo vieta buvo matoma iš beveik 8 km aukščio, sekmadienį aiškino Ch.Talley.

Jeigu L.Aikinsas būtų nukrypęs nuo saugios trajektorijos, būtų įsižiebusios raudonos tinklo šviesos, bet kol jis leidosi tinkamai, švietė baltos šviesos prožektoriai.

„Jie labai panašūs į šviesas, kurias pilotas mato tupdydamas lėktuvą oro uoste“, – pridūrė Ch.Talley.

L.Aikinsas galėjo tikslinti trajektoriją atsargiais rankų judesiais, sakė jo padėjėjas, pridūręs, kad patyrę parašiutininkai sugeba „neįtikėtinai kontroliuoti“ savo nusileidimo vietą.

42 metų nutrūktgalvis pirmąkart iššoko prisisegęs prie šuolių instruktoriaus, būdamas 12 metų, o po ketverių metų atliko pirmąjį savarankišką šuolį. Vėliau L.Aikinsas per metus atlikdavo po kelis šimtus šuolių.

Jo tėvas ir senelis taip pat buvo šuolių su parašiutu entuziastai, o jo žmona yra atlikusi apie 2 tūkst. šuolių. Jo šeimai priklauso šuolių su parašiutu klubas „Skydive Kapowsin“, įsikūręs netoli Takomos miesto Vašingtono valstijoje.

L.Aikinsas taip pat yra JAV Parašiutizmo asociacijos saugumo ir mokymų patarėjas, sertifikuotas mokyti instruktuoti tiek mokinius, tiek parašiutizmo instruktorius. Jo bendrovė „Para Tactics“ rengia mokymus JAV karo laivyno specialiųjų pajėgų (Navy Seals) ir kitų elitinių pajėgų nariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.