Gliti problema: politikai ragina norvegus medžioti šliužus

Norvegijos politikai siekia išnaikinti „žudikus“ šliužus ir ragins šalies piliečius skirti bent porą valandų kasmet, per kurias būtų traiškomi šie slidieji pilvakojai.

Ispaniškasis šliužas yra invazinė rūšis ir kenkėjas.<br>„123rf“ nuotr.
Ispaniškasis šliužas yra invazinė rūšis ir kenkėjas.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2016, 2:50 PM, atnaujinta May 16, 2017, 9:21 PM

Norvegijos socialistinė kairioji partija šią akciją sumąstė Žemės valandos pavyzdžiu, kai kasmet žmonės valandai kviečiami išjungti visas šviesas savo namuose.

Šiuo atveju norvegai būtų kviečiami du kartus per metus valandą trypčioti ant nekenčiamų ispaniškų šliužų arba juos surinkus į maišus išmesti į šiukšlių dėžę. Ispaniški šliužai yra invazinė rūšis.

Socialistinė kairioji partija taip pat prašė, kad būtų skiriama daugiau lėšų kovai su invazinėmis rūšimis ir tikėjosi, kad konservatorių vadovaujama vyriausybė susižavės pasiūlymu naikinti gličiuosius bestuburius.

Socialistinės kairiosios partijos sekretorė Kari Elisabeth Kaski tikino, kad norvegai džiaugtųsi galėdami skirti mažą dalį savo laiko medžioti kenkėjus šliužus. Anot jos, susitvarkyti su ispaniškųjų šliužų keliama problema galima tik „koordinuojant tarpusavio veiksmus“.

„Mes matėme, kaip viskas sėkmingai vyko su Žemės valanda – norvegai džiugiai savanoriauja“, – aiškino K.E.Kaski.

2012 metais viena Pietų Norvegijos savivaldybė siūlė žmonėms pinigus už surinktus šliužus – vietiniai gyventojai šiuos mainus sutiko ypatingai džiugiai.

Ispaniškasis šliužas kartais yra vadinamas „šliužu žudiku“ ir yra randamas visoje Europoje. Pirmą kartą į Norvegiją jie atvyko 1988 metais. Šie pilvakojai valgo viską: nuo augalų iki pūvančių gyvūnų lavonų.

Nors daugeliui norvegų gali nepatikti įvairūs susidorojimo su šliužais pasiūlymai, kurie skelbiami internete, Danijos universiteto mokslininkas pernai perspėjo, kad vienintelis būdas kaip užtikrintai atsikratyti šliužais yra surinkti juos į plastmasinį maišelį, užrišti viršų ir įmesti bestuburius į šiukšlių dėžę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.