Šeima pagaliau apgynė pianisto garbę

Wladyslawo Szpilmano – vyro, pagal kurio biografiją Romanas Polanskis sukūrė filmą „Pianistas“ („The Pianist“), – šeima apgynė jo garbę. Anksčiau kalbėta, kad vyras galėjo būti nacių sąjungininkas.

Garsiajame filme „Pianistas“ pagrindinį vaidmenį atliko aktorius A.Brody.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Garsiajame filme „Pianistas“ pagrindinį vaidmenį atliko aktorius A.Brody.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2016, 6:54 AM, atnaujinta May 16, 2017, 8:35 PM

Teismų procesai prasidėjo, kai rašytoja ir žurnalistė Agnieszka Tuszynska parašė dainininkės Wieros Gran biografiją. Varšuvos gete kalėjusi dainininkė tvirtino, kad W.Szpilmanas priklausė žydų policijai ir bendradarbiavo su naciais.

2010 metais išleista biografija sukėlė pianisto W.Szpilmano šeimos nepasitenkinimą. Pirmąją bylą teisme ji pralaimėjo.

Apginti W.Szpilmano garbę šeimai pavyko tik šįmet Varšuvos apeliaciniame teisme. Tiesa, W.Gran, kuri mirė 2007 metais, ir pati buvo įtariama bendradarbiavimu su naciais.

Bylos dėl šmeižto liudijimuose dalyvavo ir geto baisumus išgyvenę W.Szpilmaną pažinoję žmonės.

Vienas jų – Wladyslawas Bartoszewskis, buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras, rašytojas, istorikas, kuriam pavyko ištverti Osvencimo koncentracijos stovykloje. Jis tikino, kad W.Gran pasakojimai yra absoliutus prasimanymas.

Nors pirmosios instancijos teismo teisėja Božena Lasota nutarė, kad knygos apie W.Gran autorė turi teisę laisvai reikšti mintis ir užrašyti herojės pasakojimus, Lenkijos apeliacinis teismas nusprendė kitaip.

Pasak jo, biografijoje užrašyti teiginiai šmeižia W.Szpilmaną. Pastarasis mirė 2000 m., likus porai metų iki garsiojo filmo „Pianistas“, kuris pavaizdavo jo istoriją ir laimėjo „Oskarą“, pasirodymo.

A.Tuszynska ir knygos apie W.Gran leidėjai dabar turi 15 dienų viešai atsiprašyti W.Szpilmano šeimos ir ateityje iš biografijos pašalinti teiginius apie vyro bendradarbiavimą su naciais.

W.Szpilmano sūnus Andrzejus džiaugėsi apeliacinio teismo sprendimu. Jis tikino, kad tai „pagerina etikos standartus Lenkijoje“ ir neleidžia „žodžio laisvės interpretuoti pagal kiekvieno norus“. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.