Ištuštėję Ispanijos kaimai vilioja modernius klajoklius

Kavinėse su kompiuteriais sėdintys laisvai samdomi darbuotojai – įprastas reiškinys. Dabar Ispanijos skaitmeniniai klajūnai keliasi į apsnūdusius kaimus ir grąžina jiems prarastą gyvenimo pulsą.

Katalonijos kaimeliai ir ištuštėję miesteliai kviečia atvykti žmones, kurie nėra prisirišę prie vienos darbo vietos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Katalonijos kaimeliai ir ištuštėję miesteliai kviečia atvykti žmones, kurie nėra prisirišę prie vienos darbo vietos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 29, 2016, 8:01 AM, atnaujinta May 14, 2017, 4:43 PM

Ką daryti, jei žmonės iš kaimo bėga kaip žiurkės iš skęstančio laivo ir jame lieka niekam nebereikalingų pastatų, kurių pridygo Ispanijos statybų karštligės metu?

Nedideli Katalonijos miesteliai bando išspręsti šią Ispanijos kaimams aktualią problemą. Jie vilioja laisvai samdomus profesionalus – žmones, kurie gali kompiuteriu internetu dirbti iš visų pasaulio kampų.

Ir taip bando prikelti kaimą naujam gyvenimui, rašo „Lietuvos rytas“.

Skaitmeniniai klajūnai

„Co-workers“ – šis angliškas terminas apibūdina žmones, kurie dirba patys sau ir ieško erdvės, kuria galėtų dalytis su tokiais pat profesionalais.

Dar jie vadinami profesionalais klajokliais arba skaitmeniniais klajokliais, nes tai – ne tiktai darbo, bet ir gyvenimo stiliaus klausimas.

Visiems žinoma, kad dalintis biuru ir išlaidomis už jį su žmonių grupe ir ekonomiškai naudinga.

„Mūsų darbo stilius apima kur kas daugiau nei tik bendrą biurą. Mes ieškome ne tik dirbti tinkamos erdvės, kad išlaidas už elektrą, internetą ir telefono paslaugas galėtume dalintis su kitais.

Susitikimas su kitais profesionalais, dalijimasis patirtimi ir kontaktiniais duomenimis yra vienas svarbiausių mūsų darbo aspektų“, – tikino Barselonoje esančios specialiai laisvai samdomiems profesionalams skirtos erdvės „Tansforma Barcelona“ koordinatorius Davidas Estebanas.

Pabėga nuo rutinos

Toks be viršininkų šešėlio dirbančių žmonių judėjimas didmiesčiuose klesti jau seniai.

Vieni žmonės tapo laisvai samdomais darbuotojais, kai buvo atleisti iš darbo ekonominės krizės metu. Kiti savanoriškai pasirinko daugiau laisvės suteikiantį darbo variantą.

Šie skaitmeniniai klajokliai – dizaineriai, vertėjai, žurnalistai, taip pat ir kitų profesijų žmonės, kuriems užtenka tik darbo stalo, kompiuterio ir interneto.

„Man smagu dirbti šiame bendrame biure todėl, kad galiu ištrūkti iš namų aplinkos. Be to, turiu su kuo išgerti kavos ir pasišnekučiuoti per darbo pertraukėlę, – tikino „Transforma Barcelona“ biure dirbanti advokatė Mabel Cueto. – Dauguma mūsų renkamės tokią darbovietę, nes norime nusibrėžti fizinę ribą tarp darbo ir namų. Biure tu dirbi savarankiškai, tačiau esi kitų kompanijoje.“

Grąžina kaimeliams gyvybę

Ispanijos profesionalų klajoklių padangėje atsirado ir kita naujiena: dabar gamtos ir ramybės išsiilgę laisvai samdomi ir biure neprivalantys sėdėti darbuotojai ieško galimybių kurti tokius biurus už miesto ribų.

O tai yra itin gera proga gyventojų ieškantiems kaimeliams iš naujo įžiebti gęstančią gyvybės kibirkštį.

Antai Katalonijoje esantis Riba Rocha d’Ebrės miestelis yra pirmoji gyvenvietė Ispanijoje, kurioje susibūrė laisvai samdomų darbuotojų bendruomenė.

„Mes norėjome išspręsti daugybę Ispanijos kaimų kankinančią problemą – jauni žmonės bėga iš čia, nes nėra darbo. Tuomet ir kilo mintis prisivilioti laisvai samdomus profesionalus, kurie gali dirbti visur.

Pirmiausia įvedėme mieste greitą šviesolaidį internetą. Tada įrengėme biurą pastate, kuris buvo nebenaudojamas. Laisvai samdomiems darbuotojams siūlome šias paslaugas nemokamai, todėl dabar mūsų miestelis tapo tikru jų rojumi“, – sakė Albertas Pujolis, Ebro upės apskrities tarybos patarėjas ir šio projekto autorius.

Apleistos naujos erdvės

Erdvių nenaudojamose patalpose Ispanijos kaimeliuose tikrai netrūksta. Statybų bumo metu net mažiausiose gyvenvietėse buvo statomi milžiniški kultūros namai, bet jiems niekas iki šiol taip ir neįkvėpė gyvybės.

Todėl į kaimą besiveržiantiems laisvai samdomiems profesionalams erdvių tikrai nestinga.

„Mūsų kultūros centras buvo beveik tuščias, ten mes įkūrėme biurus ir įmonių atstovybių centrą.

Naujai atvykusiems taip pat siūlome būstus už gerą kainą, todėl kvietimas tikrai viliojantis“, – gyrėsi Granadelos kaimo meras Carlesas Gibertas.

Šis kaimas – dar viena Katalonijos gyvenvietė, neseniai pradėjusi laisvai samdomų profesionalų viliones. Atrodo, kad tokie darbuotojai – Ispanijos kaimų ateitis.

Kad laisvai samdomi profesionalai jau greitai iš tiesų užkariaus Ispanijos kaimo vietoves, rodo ir jų platformos „PandoraHub“ šią vasarą organizuojamas safaris.

Tai – kelionė per septynias įspūdingo grožio Ispanijos gyvenvietes, kuriose darbo sąlygos laisvai samdomiems profesionalams – puikios.

„Mūsų safaris, kuris vyksta nuo rugpjūčio 5-osios iki rugsėjo 5-osios, yra puiki proga suderinti darbą su atostogomis.

Laisvai samdomų profesionalų darbo stilius yra nauja turizmo išraiška – keliauji iš vienos vietos į kitą, o darbą derini su pažintine kelione. Tik mūsų gyvenimo būdas skiriasi nuo turistų – mes stengiamės susipažinti su vietiniais gyventojais ir integruotis, mums rūpi ekologijos ir aplinkosaugos klausimai“, – tvirtino „PandoraHub“ iniciatorė Diana Moret.

Pasak D.Moret, daugelis profesionalų klajoklių bėga iš miesto į kaimą gelbėdamiesi nuo streso. Kiti ieško ramesnės aplinkos savo atžaloms auginti.

„Dažnai pabėgę į kaimą žmonės laisvalaikiu užsiima gyvenvietės atstatymu, o tuo itin džiaugiasi tų vietų gyventojai.

Dalis šių darbuotojų atsigavę sugrįžta atgal į miestą, bet yra ir tokių, kurie vis dažniau pasilieka kaimo biuruose“, – sakė D.Moret.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.