Į Everestą tariamai įkopę policininkai sulaukė atpildo

Nepalas skyrė dešimties

Nepalo policininkai gavo baudas, nes pamelavo, kad įkopė į Everestą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nepalo policininkai gavo baudas, nes pamelavo, kad įkopė į Everestą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2016, 11:31 AM, atnaujinta May 14, 2017, 1:00 PM

Dineshas ir Tarakeshwari Rathodai, dirbantys konstebliais, tvirtino pasiekę aukščiausio pasaulyje kalno viršūnę gegužės 23 dieną. Tačiau kartu kopę žmonės suabejojo jų teiginiu ir apkaltino porą suklastojus nuotraukas.

Nepalo turizmo departamentas iš pradžių patvirtino poros teiginį, tačiau vėliau nusprendė atlikti tyrimą.

„Mūsų tyrimas parodė, jog pora melavo pasiekusi Everesto viršūnę. Mes jiems skyrėme 10 metų draudimą kopti į bet kurį kalną, esantį Nepale“, – naujienų agentūrai AFP apie pirmadienį priimtą sprendimą sakė turizmo departamento vadovas Sudarshanas Prasadas Dhakalas.

S.P.Dhakalas sakė, kad poros pateiktų nuotraukų tyrimas parodė, kad jie perkėlė save ir savo plakatus ant nuotraukų, kurias padarė kitas indų alpinistas, pasiekęs Everesto viršūnę.

„Nors kelis kartus stengėmės gauti jų paaiškinimus, jie nebendradarbiavo su mumis atliekant tyrimą. Du šerpai, kurie padėjo porai, taip pat dingo“, – sakė S.P.Dhakalas.

„Šis draudimas įspės kitus alpinistus, kad privalu laikytis etikos normų“, – sakė jis.

Daugelis pasiekusių šio 8 848 metrų aukščio kalno viršūnę pradėjo iš to pelnytis ar tapo motyvacinių kalbų pranešėjais ir autoriais.

Per neseniai pasibaigusį pavasario sezoną Everesto viršūnę pasiekė 456 žmonės, iš jų daugiau nei 250 užsieniečių.

Alpinizmas yra svarbus pajamų šaltinis neturtingam Nepalui. Tikimasi, kad šiemet sėkmingai pasiekus viršūnę daugybei alpinistų, šis sektorius gerokai pagyvės, nes pernai įvykęs žemės drebėjimas, nusinešęs beveik 9 tūkst. žmonių gyvybių, sukėlė jam didelę grėsmę.

Daugelis praėjusiais metais vengė kopti į Everesto kalną po žemės drebėjimo sukeltos griūties, kuri pagrindinėje stovykloje pražudė 18 žmonių.

Tik vienas alpinistas pasiekė kalno viršūnę 2014 metais, po to, kai tais pačiais metais lavina nusinešė 16 nepaliečių gidų gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.