Aukcionų darbuotojai prisivogė brangenybių už milijonus

Viename prestižiškiausių Paryžiaus aukcionų dirbę nešikai daug metų savinosi brangenybes, kurios jiems nepriklausė. Paaiškėjus jų klastai dabar nuspręsta 30 vyrų pasodinti į kalėjimą.

Aukciono nešikai daug metų grobė meno kūrinius ir paveldo vertybes.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Aukciono nešikai daug metų grobė meno kūrinius ir paveldo vertybes.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir „The Guardian“ inf.

Sep 8, 2016, 4:51 PM, atnaujinta May 13, 2017, 5:25 PM

Raudonosiomis Apykaklėmis dėl ypatingų kostiumų praminti aukciono namų „Drouot“ nešikai pirkėjams per renginius rodydavo retas antikvarines prekes ir kultūros paveldą.

Bet 30 vyrų, kurių darbas buvo laikomas prestižiniu, dalį šių vertybių, įkainotų keliais milijonais eurų, slapta pasisavino. Už tai jie turės praleisti nuo pusantrų iki trejų metų kalėjimo.

Teisme Raudonųjų Apykaklių atstovai prisipažino nusikaltimus vykdę jau kelis dešimtmečius. O už grobį gautas pajamas ši organizuota grupė dalydavosi lygiomis dalimis.

Vertybes jie grobdavo pasinaudodami keliomis progomis: kai būdavo vertinamas anapilin iškeliavusių kolekcininkų turtas, taip pat pergabenant jį į aukciono namus arba tiesiog iš „Drouot“ sandėlio.

Į pastarąjį kasmet patenka per milijoną naujų daiktų, kurie gali būti laikomi dešimtmečius, jei jų vertė nuo to tik pakyla.

Aukciono darbuotojų paslaptis ėmė aiškėti 2009-aisiais, kai anonimas pranešė įtariantis apie neteisėtą jų veiklą – manoma, tai padarė Raudonųjų Apykaklių kolega. Policija buvo informuota apie vieną pradangintą paveikslą, bet aptiko daug daugiau, nei tikėjosi.

Pareigūnai ėmė klausytis vieno nešiko pokalbių telefonu ir sužinojo, kad kartu su bendradarbiais jis slepia vertybes.

Per kelerius metus Prancūzijos policija įtariamųjų namuose ir kitose vietose įvykdė 147 reidus ir rado tūkstančius paveikslų, skulptūrų bei kitų objektų, pavogtų iš aukciono namų „Drouot“.

Tarp 275 tonų pavogtų aukciono objektų buvo antikvariniai baldai, dailininkų Marco Chagallo, Henri Matisse’o ir Gustave’o Courbet darbai bei prabangūs papuošalai.

Pavogta ir 325 tūkst. eurų verta Mingų dinastijos lėkštė bei airei baldų dizainerei Eileen Gray priklausę daiktai, kurių vertė siekė milijoną eurų.

Ši brangenybių vagių bendruomenė maudėsi piniguose, važinėjo prabangiais automobiliais, o vienas jų nusipirko populiarų Paryžiaus barą.

Aukciono namų „Drouot“ vadovai tikino, kad tradiciškai Raudonosioms Apykaklėms būdavo suteikiama daug laisvės veikti, jais buvo pasitikima.

O kas kartą aukciono vadovams ėmus įtarti nešikų klastą, Raudonosios Apykaklės turėdavo pasiteisinimą.

„Jie sakydavo, jog objektas sudužęs ir jį reikia pataisyti, meluodavo, kad jis pasimetė daiktų registre ir kitaip vilkindavo laiką“, – pasakojo vienas „Drouot“ valdytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.