Lenkų ragana išviliojo tūkstančius zlotų ir tapo įžymybe

Lenkijoje vyksta šiuolaikinių raganų medžioklė. Taip juokauja šios šalies gyventojai po to, kai teismas dvejiems metams už grotų pasiuntė šimtus tūkstančių zlotų iš lengvatikių išpešusią būrėją.

Skaičiuojama, kad Lenkijoje būrimu užsiima net 200 tūkstančių žmonių, tačiau ne visi šia veikla užsiima legaliai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Skaičiuojama, kad Lenkijoje būrimu užsiima net 200 tūkstančių žmonių, tačiau ne visi šia veikla užsiima legaliai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Sep 9, 2016, 7:39 PM, atnaujinta May 13, 2017, 2:16 PM

Būrimas kortomis, ateities spėjimas ir juodoji magija buvo 42 metų lenkės Edytos Milewskos pragyvenimo šaltinis.

Radusi žmonių, kurie aklai tikėjo jos pranašystėmis, ji į kišenę susikrovė įspūdingas pinigų sumas.

Dėl savo darbų moteris buvo nuteista dvejiems metams kalėjimo, o neeilinė burtininkės byla ir jai skirtas griežtas nuosprendis gerokai nustebino visą Lenkiją.

Didžiausias šalies dienraštis „Gazeta Wyborcza“ Balstogės apeliacinio teismo ryžtą pavadino paskutine raganavimo byla šalies teismų istorijoje. O būrėjos advokatas Grzegorzas Kucharskis tikino, kad pirmą kartą per savo 30 metų darbo susidūrė su burtininkystės byla.

„Lenkijoje atgaivinta viduramžiška raganų medžioklė“, – taip Palenkės regiono būrėjos E.Milewskos advokatas kalbėjo teismui nusprendus įkalinti jo ginamąją.

Tačiau nuosprendį paskelbęs teisėjas Dariuszas Czajka tvirtino, kad nors ši byla atrodo kaip savotiškas nesusipratimas XXI amžiuje, teisininkai dėl įvykdyto nusikaltimo bei skirtos bausmės proporcingumo abejonių neturi.

Turės grąžinti pinigus

Būrėja E.Milewska lobo iš žmonių, kurie buvo nusivylę, nerado problemų sprendimo, buvo netekę vilties. Sumos, kurių ji prašydavo iš klientų, buvo įspūdingos.

Antai Alinai M. – vienai savo apgavysčių aukų – E.Milewska dabar turės grąžinti 400 tūkst. zlotų (apie 92,5 tūkst. eurų).

Nors pastaroji moteris būrėjai už tariamą savo šeimos apsaugą nuo nelaimių sumokėjo per 550 tūkst. zlotų (apie 127 tūkst. eurų), teisme pavyko įrodyti ne visus burtininkės ir klientės sandorius.

Alina M. aklai pradėjo tikėti antgamtiškomis E.Milewskos galiomis po to, kai būrėja nurodė tikslią jos vyro brolio mirties datą.

Žmogus sirgo vėžiu, o gydyti pakviesta būrėja artimiesiems pareiškė, kad jis mirs po dviejų mėnesių per Mėnulio pilnatį.

Taip ir įvykus, visos mirusiojo giminaitės moterys ėmė pas būrėją lankytis norėdamos pasikonsultuoti ne tiktai sveikatos, bet ir meilės, darbo ar finansų klausimais.

Didžiausią įspūdį būrėja vis dėlto padarė Alinai M., ji su burtininke ėmė konsultuotis kone kasdien.

Alina M. tuo metu išgyveno vedybinę krizę su vyru, svarstė apie skyrybas, o apsukri būrėja nusprendė pasinaudoti sunkia psichologine patiklios moters būsena.

Išgalvojo ligas vaikams

Pretekstu akims dumti tapo Alinos M. nusiskundimai, kad vaikai sunkiai išgyvena kalbas apie skyrybas, – dukrelė pradėjo šlapintis į lovą, o sūnus visiškai prarado apetitą.

Susikrimtusiai moteriai būrėja tada pareiškė, kad toks jos vaikų elgesys iš tiesų rodo kur kas rimtesnę problemą – genetiškai paveldėtą vėžį, kurį sutramdyti galinčios tiktai jos antgamtiškos galios.

Pamačiusi, kad Alina M. negaili atlygio už tariamą vaikų gydymą, būrėja netrukus užsimanė vis didesnių honorarų.

Per pusmetį susikrimtusi motina būrėjai slapta atidavė visas savo ir vyro santaupas, o vėliau, kai jau pritrūko pinigų, ėmė skolintis pinigus iš giminaičių bei greitųjų kreditų bendrovių.

Būrėjos pinkles suvokė Alinos M. vyras Jerzy, pastebėjęs, kad dingo visi banke bei namų seife laikomi jų pinigai.

Stambusis ūkininkas skubiai sumokėjo visas sutuoktinės pridarytas skolas, tačiau kartu padavė į teismą būrėją, kad pasitelkdama juodąją magiją ji apkerėjo žmoną.

Gyrėsi lobstanti iš loterijų

E.Milewska ir per visas apklausas, ir sėdėdama teismo salėje neigė savo kaltę.

Ji tvirtino, kad šimtus tūkstančių zlotų sugebėjo susikrauti žaisdama loterijose.

Būrėja tvirtino, jog po tam tikrų psichinių pratimų sugeba atspėti pergalingus skaičius. Tiesa, moteris neįstengė teisėjui paaiškinti, kodėl nelaimi didžiųjų respublikinių loterijų, kurių prizai siekia keliasdešimtį milijonų zlotų.

Per tardymą E.Milewska prasitarė burti išmokusi iš pradinę mokyklą kartu lankiusios romų tautybės mergaitės.

Moteris taip pat guodėsi, kad gyvenime patyrė daug vargo, nes būdama 19 metų ištekėjo už narkomano ir mušeikos, tad du vaikus teko užauginti vienai.

Teismas nebuvo sujaudintas E.Milewskos pasakojimo ir nepatikėjo būrėjos tvirtinimais apie sėkmę lošimuose. Moteris buvo apkaltinta stambaus masto sukčiavimu išviliojus iš savo aukos dideles pinigų sumas.

Anot teisėjo D.Czajkos, sumokėti honorarai tikrai nebuvo proporcingi būrimo kortomis paslaugoms, o E.Milewska piktybiškai pasinaudojo savo sugebėjimais manipuliuoti žmonėmis.

Nuteistoji nesutiko su nuosprendžiu ir net neatsiprašė aukos.

Nuosprendžiu piktinosi ir nuteistosios advokatas G.Kucharskis. Jis pareiškė, jog Lenkijoje būrimas yra legali verslo rūšis, kurioje galioja individualūs apmokėjimo susitarimai.

Advokatas priminė, kad Lenkijoje būrimu užsiima 200 tūkst. žmonių, o tokias paslaugas reklamuoja net valstybinė televizija.

G.Kucharskio teigimu, jo ginamosios veiklos teisėtumą įrodė būrys klienčių, kurios teisme paliudijo, jog iš E.Milewskos gavo labai vertingų patarimų sprendžiant sveikatos bei asmeninio gyvenimo problemas.

Advokato tvirtinimu, jo klientė turėjo teisę už savo paslaugas prašyti bet kokios pinigų sumos.

Varšuvos žiniasklaidos teigimu, ši byla paliudijo, kad nei žmonių patiklumui, nei gobšumui ribų nėra, o tokių burtininkavimo bylų gali būti ir ateityje.

Juolab kad, pasak tinklalapio Bankier.pl, metinės būrimo rinkos pajamas pernai viršijo du milijardus zlotų (462 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.