Įkalinta translytė „WikiLeaks“ šnipė nutrauks bado streiką

Ch.Manning atlieka 35 metų kalėjimo bausmę.

Ch.Manning nutraukė bado streiką.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ch.Manning nutraukė bado streiką.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AP ir lrytas.lt inf.

Sep 14, 2016, 11:58 AM, atnaujinta May 13, 2017, 3:10 AM

Ch.Manning gydymas prasidės nuo operacijos, kurią balandžio mėnesį rekomendavo jos psichologas, nurodė ACLU. Ch.Manning bado streiką Fort Levenverto kariškių kalėjime paskelbė penktadienį, pažadėjusi jį tęsti, kol sulauks geresnio gydymo.

„Man be galo palengvėjo, kad kariuomenė pagaliau elgiasi teisingai. Ploju jiems už tai, – sakoma Ch.Manning pareiškime. – Tai visa, ko norėjau – kad man leistų būti savimi. Vis dėlto sunku nesistebėti, kodėl tai užtruko taip ilgai ... Kaip bebūtų, tikiuosi, kad tai taps precedentu tūkstančiams translyčių žmonių po manęs, ir viliuosi, kad jiems bus suteiktas reikiamas gydymas.“

Ch.Manning – tuomet dar kaip Bradley Manningas – 2010 metais buvo suimta, o 2013 metų rugpjūtį nuteista už šnipinėjimą ir kitus nusikaltimus dėl daugiau negu 700 tūkst. įslaptintų dokumentų nutekinimo tinklalapiui „WikiLeaks“. Tuo metu B.Manningas buvo žvalgybos analitikas Irake.

Ch.Manning atlieka 35 metų kalėjimo bausmę.

Armijos atstovas Wayne'as Hallas antradienį vakare į prašymus pakomentuoti neatsakė.

„Laimei, vyriausybė pripažino savo konstitucinę prievolę suteikti Chelsea medicininę priežiūrą, kurios jai reikia, ir viliamės, jog jie nedelsdami sieks užtikrinti, kad jos kančios be reikalo nesitęstų“, – sakė ACLU teisininkas Chase'as Strangio.

Pasak Ch.Strangio, susirūpinimą kelia faktas, kad Ch.Manning vis dar nepanaikinti administraciniai kaltinimai, susiję su bandymu liepos 5 dieną kalėjime nusižudyti. Ji nori, kad armija panaikintų šiuos kaltinimus ir nebereikalautų trumpai kirptis plaukų dėl vyrams galiojančių karinio statuto taisyklių.

2014 metais ACLU iškėlė ieškinį JAV Gynybos departamentui dėl jo atsisakymo gydyti Ch.Manning lyties disforiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.