G20 užkulisiai: kur pradingo didmiesčio gyventojai?

Pasaulio lyderiams atvykus į Kinijoje rengtą Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimą devynių milijonų gyventojų Hangdžou miestas visiškai ištuštėjo. Kur iškeliavo visi žmonės?

Minios turistų iš Kinijos naudojosi proga aplankyti Geltonąjį kalną.
Minios turistų iš Kinijos naudojosi proga aplankyti Geltonąjį kalną.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 17, 2016, 4:16 PM, atnaujinta May 12, 2017, 7:14 PM

Hangdžou rugsėjo 4 ir 5 d. rengtas G20 viršūnių susitikimas privertė miestiečius smarkiai pakeisti savo įpročius.

Susitikimo organizatorių prioritetas buvo galingiausių planetos politikų saugumas ir sveikata, todėl nepabijota įvesti naujų taisyklių.

Didmiesčio gyventojai buvo raginami išvykti iš miesto atostogauti, taip pat buvo uždarytos gamyklos, kad svarbiausiems pasaulio pareigūnams netektų kvėpuoti užterštu oru.

Vairuotojams buvo leista į gatves išvažiuoti tiktai tada, kai jų automobilių registracijos numeris atitiko savaitės dieną. Lyginiu skaičiumi besibaigiančius numerius turintiems kinams leista važiuoti vienomis dienomis, o nelyginiu – kitomis.

Hangdžou iš gyvybingo didmiesčio pavirto miestu vaiduokliu, nes dauguma jo gyventojų nusprendė išvažiuoti trumpų atostogų.

Vyriausybė miestiečiams išdalino 10 milijardų juanių (1,3 mlrd. eurų), kad jie aplankytų įvairias šalyje esančias turistines vietas. Ypač daug žmonių nusprendė vykti prie Geltonojo kalno – įspūdingos vietos, kurią visada troško pamatyti būriai kinų.

Per pirmas penkias rugsėjo dienas šį kalną aplankė daugiau nei 157 tūkst. Hangdžou gyventojų.

„Dažniausiai rugsėjo mėnuo Geltonajame kalne yra ramusis laikotarpis, tačiau dėl G20 susitikimo viešbučiai iš turistų prašė tiek pat pinigų, kaip per patį sezono įkarštį“, – pasakojo Hangdžou gyventoja Gao Jinmei. Anot jos, vietos nepasidaliję lankytojai miegojo net viešbučių koridoriuose.

Masinis vykimas prie Geltonojo kalno patraukė daugelio socialinio tinklo „Sina Weibo“ vartotojų dėmesį.

Vienas internautas pažymėjo, kad dėl žmonių srauto atrodė, tarsi „G20 susitikimas būtų rengiamas būtent Geltonajame kalne“, o kitas „Sina Weibo“ narys gyrė Anhujaus provincijos žmones, kad šiltai priėmė turistus.

„Girdėjau, kad žmonės nuomojasi automobilius, laivus ir lėktuvus, bet niekados nemaniau, kad kas nors nuspręs išsinuomoti visą kalną“, – šmaikštavo internautai.

Tačiau ne visiems vyriausybės sprendimas Hangdžou gyventojus siųsti prie kalno paliko teigiamą įspūdį.

„Turtinga vyriausybė visai išprotėjo, – skundėsi vienas internautas. – Renginiui išleidžiama tiek pinigų, o niekas netaiso duobėtų kelių.“

Tie kinai, kurie neišvyko atostogauti, džiaugėsi Hangdžou įsivyravusia tyla ir ramybe, mat jos šio miesto gyventojai paprastai pasigenda.

„Keliuose nėra daug automobilių, kai kurios parduotuvės uždarytos, – sakė G20 susitikime apsauginiu savanoriškai dirbęs Sunas Yanas. – Maisto prekių centrai rungėsi siūlydami nuolaidų ir akcijų, kad pritrauktų žmonių.

Garsusis Vakarų Ežeras dažniausiai būna pilnas lankytojų, bet per G20 pagaliau buvo galima tikrai juo pasidžiaugti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.