Japonijai tapo per brangu apdovanoti kiekvieną šimtametį

Tekančios Saulės šalyje dėl geros gyvenimo kokybės ilgaamžių gyventojų skaičius pasiekė kritinę ribą. Japonijoje šimtamečių tiek daug, kad vyriausybei per brangu visiems dalyti apdovanojimus.

Šimto metų sulaukusiems japonams taip pat įteikiamas premjero laiškas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šimto metų sulaukusiems japonams taip pat įteikiamas premjero laiškas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 12, 2017, 8:43 PM

Daugiau nei pusę amžiaus Japonijoje kiekvienas šimto metų sulaukęs senjoras gaudavo dvi dovanas: ministro pirmininko sveikinimą ir gryno sidabro sakės puodelį – sakazukį.

Dovanos šimtamečiams bus įteikiamos ir šį pirmadienį, rugsėjo 19-ąją, per šventinę dieną, skirtą pagerbti garbingo amžiaus piliečius. Tiesa, puodelis bus kitoks.

1966-aisiais rugsėjo 15-oji oficialiai tapo ne darbo diena. Nuo 2003-iųjų senjorai pagerbiami kasmet trečią rugsėjo pirmadienį, kad tie, kurie dirba penkias dienas per savaitę, turėtų ilgesnį savaitgalį.

Tačiau šiemet vėl iškilo jau kelerius metus juntama problema. 2016-aisiais net beveik 32 tūkst. japonų jau šventė arba dar švęs savo šimtąjį gimtadienį. Šiemet tokių ilgaamžių – net 4,5 proc. daugiau nei pernai.

Dėl to šį pirmadienį kelioms dešimtims tūkstančių šimtą metų pasiekusių japonų bus įteikta pigesnė sakės puodelio versija.

Vietoj gryno sidabro sakazukio bus dovanojami pasidabruoti puodeliai.

2009-aisiais Japonijos vyriausybė sumažino sakės puodelio dydį, kad sumažintų kasmetines išlaidas, nes ilgaamžių piliečių skaičius buvo didesnis nei kada nors anksčiau. O šiemet milžiniškos puodelių kainos pabūgę pareigūnai nutarė, kad sidabru padengti sakazukiai buvo būtinas sprendimas siekiant sutaupyti valstybės lėšų.

Pernai 7,6 tūkst. jenų (66 eurus) kainavę puodeliai dabar kainuos perpus pigiau. Iš viso šiai progai vyriausybė išleis apie 150 mln. jenų (1,3 mln. eurų).

Vis dėlto beveik neabejojama, kad vyriausybei ateityje sakazukius vėl teks keisti.

Šią savaitę paviešinta statistika parodė, kad pernai Japonijoje gyveno daugiau nei 65 tūkst. piliečių, kuriems yra šimtas ar daugiau metų.

Šių ilgaamžių Tekančios Saulės šalyje daugėja jau 46 metus iš eilės. 1963-iaisiais, kai Japonija pradėjo fiksuoti ilgaamžių rekordus, užregistruoti vos 153 šimtamečiai. 1998-aisiais jų buvo 10 tūkst., o 2007-aisiais – 30 tūkst.

Ketvirtis iš 127 mln. Japonijos gyventojų yra vyresni nei 65 metų. Vyrai Japonijoje vidutiniškai gyvena 80 metų, o moterys – 87. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.