Archeologai Japonijoje rado Romos imperijos monetų

Tolimojoje Japonijoje

Japonijoje rasta Senovės Romos monetų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Japonijoje rasta Senovės Romos monetų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2016, 1:56 PM, atnaujinta May 11, 2017, 8:58 PM

„Aš maniau, kad tai vieno cento monetos, kurias pametė amerikiečių kariai“, – sakė archeologas Hiroki Miyagi. Subtropinėje salų grandinėje ir dabar yra JAV karinių bazių bei tūkstančiai karių. Tik nuvalęs radinius, archeologas suprato, kad monetos yra „daug senesnės“. Jis teigė buvęs šokiruotas.

Monetų tyrimas rentgenu parodė, kad jos nukaltos su romėniškais rašmenimis ir galbūt vaizduoja buvusį imperatorių Konstantiną I ir karį su ietimi. Kitos monetos priskiriamos vėlesniam Osmanų imperijos laikotarpiui.

Mokslininkai dabar spėlioja, kaip monetos galėjo patekti į už tūkstančius kilometrų nutolusią Okinavą. Radinio vieta, Katsuren pilis, buvo pastatyta vėlyvajame XIII arba ankstyvajame XIV amžiuje ir maždaug po 200 metų palikta. Dabar į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą įtraukti griuvėsiai kažkada buvo vieno feodalo rezidencija. Tačiau iki šiol nebuvo žinoma, kad jis galbūt prekiavo su Europa.

Rytų Azijos prekeiviai XIV ir XV amžiuje paprastai naudojo tuometinę kinų valiutą – apvalią monetą su skyle viduryje, sakė H. Mijagis. Todėl mažai tikėtina, kad Vakarų monetos buvo buvusios apyvartoje kaip mokėjimo priemonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.