Malavio gyventojai pasigedo savo prezidento: dingo kaip į vandenį

Malavio prezidentas Peteris Mutharika rugsėjį išvažiavo į Niujorke vykusią Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją. Renginys baigėsi, bet malaviečiai nežino, kur jų lyderis: jis taip ir negrįžo namo.

P.Mutharika po viešnagės Niujorke taip ir negrįžo atgal į Malavį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
P.Mutharika po viešnagės Niujorke taip ir negrįžo atgal į Malavį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Foreign Policy“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 12, 2016, 9:48 AM, atnaujinta May 11, 2017, 1:46 AM

76 metų P.Mutharika po rugsėjo 25 dieną JT būstinėje pasakytos kalbos nepasirodė viešumoje, todėl netruko pasklisti gandai, kad nuo 2014 metų lyderis rimtai serga ir gydosi JAV.

Bet Malavio informacijos ministras Malisonas Ndau socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino žinią: „Ignoruokite gandus, prezidentui viskas gerai.“

„Skleisti neteisingas žinias apie prezidento sveikatą yra kriminalinis nusikaltimas. Jeigu tai nesiliaus, vyriausybė bus priversta suimti šiuos neatsakingus kenkėjus, kurie nori kelti paniką“, – rašė ministras.

Tiesa, valstybių vadovai savo viešnagę Niujorke iš tiesų kartais pratęsia susitikimais Vašingtone arba, kaip ir kalbama Malavyje, lieka ilgiau norėdami pasigydyti.

Tad malaviečiai kaltina valdžią, kad ji tiesiog neišsklaido gandų parodydama, kokios puikios sveikatos iš tiesų yra P.Mutharika.

„Kai nepasakote, kodėl prezidentas dar negrįžo, patys paliekate vietos spėlionėms“, – ministrui atsakė vienas socialinio tinklo vartotojas.

„Facebook“ malaviečiai net pradėjo platinti žymą „Sugrąžinkite P.Muthariką“ (#BringBackMutharika), reikalaudami daugiau informacijos apie namo negrįžusį prezidentą.

Anksčiau ir kiti Afrikos valstybių prezidentai tyliai išvykdavo gydytis į Vakarų šalis. 73 metų Nigerijos prezidentas Muhammadu Buhari šiemet buvo supeiktas, kad dėl ausies infekcijos vyko gydytis į Jungtinę Karalystę, nors žadėjo su šaknimis išrauti tautiečių įprotį naudotis užsienio medikų paslaugomis.

Dėl šalies vadovo sveikatos nerimauja ir Zimbabvė. 92-ejų prezidentas Robertas Mugabe yra seniausias pasaulio valstybės vadovas, o gandai apie jo prastėjančią sveikatą dar sustiprėjo pernai, kai jis suklupo lipdamas iš savo privataus lėktuvo.

Incidento nuotraukos ir vaizdo įrašai greitai buvo uždrausti Zimbabvės žiniasklaidoje.

O rugsėjį zimbabviečius nustebino žinia, kad po kelionės į nenurodytą užsienio valstybę R.Mugabė patyrė insultą.

Pats prezidentas vėliau tikino, kad tiesiog viešėjo Dubajuje, kur gyvena jo sūnus.

„Taip, tai tiesa. Aš trumpai buvau miręs, bet vėl prisikėliau – kaip visada“, – vėliau kalbėjo Zimbabvės prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?