Narkomanai galės susileisti narkotikų specialiai įkurtose vietose

Prancūzijoje duris atvėrė pirmoji vieša vieta, kurioje priklausomybę nuo narkotikų turintys žmonės galės nesislėpdami į venas susileisti psichotropinių medžiagų. Tokią idėją įgyvendino sostinės politikės.

Narkomanai kabinose leisis psichotropines medžiagas stebimi medikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Narkomanai kabinose leisis psichotropines medžiagas stebimi medikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 14, 2016, 6:57 PM, atnaujinta May 10, 2017, 9:05 PM

Prieštaringai vertinamas kambarys, kuriame narkomanams suteikiama visiška laisvė vartoti psichotropines medžiagas, atidarytas Paryžiaus Lariboisiere ligoninėje. Patalpa yra netoli Paryžiaus Šiaurės stoties, kurioje neretai įvyksta su narkotikais susijusių nusikaltimų.

Šio projekto idėja priklauso Prancūzijos sostinės merei Anne Hidalgo ir sveikatos apsaugos ministrei Marisol Touraine.

Politikės tikino, kad nuo psichotropinių medžiagų priklausantys prancūzai iškeis stiprius narkotikus – pavyzdžiui, heroiną – į silpnesnius pakaitalus.

„Tai labai svarbi akimirka kovojant su priklausomybės prakeiksmu“, – sakė M.Touraine.

Ligoninėje narkomanai gaus prieigą prie sterilių adatų ir bus prižiūrimi profesionalių gydytojų. Spėjama, jog išlaikyti šias patalpas kasmet kainuos apie 1,2 mln. eurų.

Vis dėlto kritikai įsitikinę, kad šis sumanymas gali baigtis piktnaudžiavimu narkotikais.

Centro dešinės Respublikonų partijos narys Philippe’as Goujonas yra vienas politikų, kurie naująjį projektą vertina kaip kliūtį galutinai sustabdyti prekybą stipriaisiais narkotikais.

„Judame nuo rizikos sumažinimo politikos prie tokios, kurioje narkotikai tampa kasdieniu, legitimiu dalyku, – tvirtino P.Goujonas. – Valdžia sakė: „Negalima vartoti narkotikų. Vis dėlto mes padėsime jums tai daryti.“

Pasak Prancūzijos sveikatos apsaugos ministrės M.Touraine, Prancūzija tapo dešimtąja šalimi pasaulyje, kuri įkūrė viešo narkotikų vartojimo kambarį. Pirmoji šiuo keliu 1986-aisiais žengė Šveicarija.

Panašių patalpų narkomanams Prancūzijoje ketinama atidaryti dar dviejose vietose – Strasbūre ir Bordo.

Svarbiausias argumentas, remiantis tokių kambarių narkomanams įkūrimą, yra toks, kad didžioji dalis nuo psichotropinių medžiagų priklausomų žmonių turi daug problemų, yra nusivylę gyvenimu ir jo atstumti.

Dėl to manoma, kad jei likimo užmiršti prancūzai sau į venas malonumo dozes leisis akylai juos stebinčių gydytojų ir socialinių darbuotojų akivaizdoje, jų gyvenimas gali pasikeisti į gera. Tikimasi, kad jie ne tik neperdozuos neaiškios kokybės narkotikų, neužsikrės ligomis nuo nesterilių švirkštų, bet ir sugebės ateityje atsisakyti priklausomybės.

Įeiti į Lariboisiere ligoninę narkomanai galės pro atskirą įėjimą: manoma, jog šių patalpų duris kiekvieną dieną varstys apie 200 nuo narkotikų priklausomų prancūzų.

Nors narkomanai privalės prisiregistruoti, niekas jų nevers pateikti savo tikrojo vardo. O policija neketina jų persekioti dėl ligoninėje tenkinamos priklausomybės.

Narkomanų kambaryje įrengta apie dešimt viena nuo kitos atskirtų kabinų, kad žmonės turėtų šiek tiek privatumo. Už patalpas yra atsakinga bendrija „Gaia“, kuri padeda gydyti narkomanus.

Anot Prancūzijos sveikatos apsaugos ministerijos, 2011 metais 10 proc. narkomanų buvo užsikrėtę ŽIV arba sirgo AIDS, o 40 proc. sirgo hepatitu C.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.