Laisvė po penkerių metų: Somalio piratai paleido 26 įkaitus

Somalio piratai paleido 26

Somalio piratai paleido 26 įkaitus.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Somalio piratai paleido 26 įkaitus.<br>AFP/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2016, 12:50 PM, atnaujinta May 10, 2017, 9:06 AM

Laivo „Naham 3“ įgula buvo pagrobta 2012 metų kovą, kai jų laivas su Omano vėliava buvo užgrobtas Seišelių pietuose.

„Su džiaugsmu pranešame, kad anksti šįryt buvo paleista „Naham 3“ įgula“, – sakė Johnas Steedas, organizacijos „Hostage Support Partners“ (HSP) koordinatorius, dalyvavęs derybose dėl jų paleidimo.

J.Steedas, į atsargą išėjęs britų kariuomenės pulkininkas, kuris savo misija pasirinko gelbėti „užmirštus įkaitus“, naujienų agentūrai AFP sakė, kad misijai, sugrąžinsiančiai įgulos narius jų šeimoms, vis dar trukdo vienas dalykas: reikia išvežti juos iš Galkajo miesto, kur vyksta kovos tarp konkuruojančių Puntlando ir Galmudugo valstijų pajėgų.

„Galkajo mieste vyksta kovos, todėl šiuo metu ten labai pavojinga, šiąnakt ten vyksta susišaudymas. Jei kovos baigsis, rytoj anksti ryte parvešime juos atgal į Nairobį, kur bus suteikta medicinos ir higienos pagalba“, – sakė jis.

Susirėmimai Galkajo mieste šį mėnesį jau pareikalavo mažiausiai 11 žmonių gyvybių, daugiau kaip 50 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, praėjusią savaitę pranešė JT humanitarinės pagalbos agentūra.

Kai tik bus išvežti iš Somalio, įgulos nariai iš Kambodžos, Kinijos, Indonezijos, Filipinų, Taivano ir Vietnamo bus sugrąžinti į savo gimtąsias šalis pas artimuosius.

„Jie praleido ketverius su puse metų gyvendami apgailėtinomis sąlygomis toli nuo savo šeimų“, – sakė J.Steedas.

Jis nurodė, kad įgulos nariai yra nusilpę dėl prastos mitybos, vieno įkaito pėda buvo peršauta, kitas buvo patyręs priepuolį, dar vienas sirgo diabetu.

Piratai iš pradžių paėmė 29 įkaitus iš įgulos narių, tačiau per laivo užgrobimą vienas žmogus mirė, dar du susirgo nelaisvėje, sakoma organizacijos „Oceans Beyond Piracy“ (OBP) pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business