Sukaupti Ukrainos politikų turtai sukėlė šoką: prisipirko net bažnyčių

Ukrainos politikų turto deklaracijos sukėlė tikrą audrą. Paaiškėjo, kad jie ne tik sukaupę daug pinigų bankuose, bet ir saugo lobius namuose. Politikai prisipirkę juvelyrikos, „Fabergé“ kiaušinių ir net bažnyčių.

Ukrainos prezidentas P.Porošenka (dešinėje) ir premjeras M.Hroismanas sukaupę didelius turtus.<br>„Reuters“/„Scxanpix“ nuotr.
Ukrainos prezidentas P.Porošenka (dešinėje) ir premjeras M.Hroismanas sukaupę didelius turtus.<br>„Reuters“/„Scxanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 2, 2016, 8:58 AM, atnaujinta May 9, 2017, 7:01 PM

Naujoji Ukrainos tvarka, pagal kurią politikai turi deklaruoti visus turimus turtus, atskleidė, kad valdžios atstovai gyvena tikrai sočiai.

Turto deklaracijos, kurias turėjo užpildyti ir paviešinti kiekvienas politikas, parodė, kad nemaža dalis jų turi prabangių juvelyrikos dirbinių, „Fabergé“ kiaušinių, didžiules kolekcijas ginklų.

Bet didžiausią nuostabą sukėlė tai, kiek grynųjų pinigų politikai laiko savo namuose.

Ukrainos ministras pirmininkas Volodymyras Hroismanas deklaravo sukaupęs 1,2 milijono dolerių (1 mln. eurų) ir 460 tūkst. eurų grynaisiais. Taip pat jis turi prabangių laikrodžių kolekciją. Kiti politikai taip pat pripažino saugantys šimtus tūkstančių eurų grynųjų.

„Visi yra nustebę, kiek pinigų yra mūsų šalyje“, – sakė korupcijos tema rašanti Ukrainos žurnalistė Kristina Berdynskych.

Grynaisiais savo santaupas laiko net nacionalinio banko vadovas.

Tiesa, visi jo sukaupti pinigai yra kaupiami doleriais: jų jis turi 2 milijonus (1,8 mln. eurų).

Tai paskatino kalbas, esą jeigu net jis labiau pasitiki doleriu, vargu ar ateityje jam pavyks įtikinti ukrainiečius, kad grivina yra stabili valiuta.

Deklaracijose galima rasti ir daugiau įdomybių.

Opozicijai priklausantis Michailas Dobkinas prisipažino turįs 1780 vyno butelių, Dmitrijus Šencevas – 170 samovarų, pagamintų XIX ir XX a.

Tarp politikų turimų vertingų dalykų yra ir nacių durklas, viduramžius menančios religinės ikonos. Tiesa, vargu ar kas gali prilygti Anatolijui Matvijenkai, kuris pripažino esąs vienos bažnyčios savininkas.

Tiesa, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka nepuolė kritikuoti politikų, paviešintas deklaracijas jis pavadino „istoriniu atvirumo ir skaidrumo ženklu“. Galbūt tokia prezidento reakcija buvo todėl, kad jis ir pats gali pasigirti sukaupęs nemenką turtą.

Lyderio elektroninė deklaracija rodo, kad jis turi 800 tūkst. grivinų (28,3 tūkst. eurų) ir 60 tūkst. dolerių (54 tūkst. eurų) grynaisiais bei 27 mln. dolerių (24,5 mln. eurų) bankuose.

„Dėl savo deklaracijos iš karto noriu pažymėti, kad visas vertingas kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas – būstas, žemės sklypai, automobiliai, paveikslai ir moteriški papuošalai – buvo pirkti iki prezidentavimo“, – sakė P.Porošenka.

Kalbėdamas apie sukauptas pinigines lėšas P.Porošenka patikino, esą „nuo kiekvieno cento yra sumokėti mokesčiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.