Pietų Korėjos prezidentę užbūrė magiškus amuletus dalinusi patikėtinė

Pietų Korėjos žmonės pakraupę – prezidentė Park Geun-hye šalį valdė patariama jokio posto neužimančios, bet magiškus ritualus pamėgusios draugės, su kuria dalijosi ir slapta informacija.

Seule protestuotojai Pietų Korėjos prezidentę Park Guen-hye vadino patarėjos Choi Soon-sil marionete.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Seule protestuotojai Pietų Korėjos prezidentę Park Guen-hye vadino patarėjos Choi Soon-sil marionete.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „Quartz“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 3, 2016, 1:52 PM, atnaujinta May 9, 2017, 4:54 PM

Park Guen-hye pateko į bene didžiausią politinį skandalą Pietų Korėjos istorijoje. Mat paaiškėjo, kad šalies vadovė ilgą laiką dėl svarbių klausimų tarėsi ir slaptus dokumentus rodė savo draugei Choi Soon-sil.

Su Rusijos imperatoriams įtaką dariusiu Grigorijumi Rasputinu lyginama moteris taip pat patarinėjo prezidentei vidaus ir užsienio politikos srityse, redagavo jos kalbas ir siūlė sau patinkančius kandidatus į ministrus.

Be to, patikėtinė Park Guen-hye taip pat davė ir gana keistų patarimų – siūlė vengti raudonų ir baltų drabužių, apipylė ją magiškais amuletais, o per prezidentės inauguraciją vieną medį apkabinėjo šilkinėmis piniginėmis, kurios esą turėjo lemti sėkmę ir klestėjimą.

Bet burtais tikinčios patarėjos darbai sulaukė ir teisėsaugos dėmesio. Choi Soon-sil yra susijusi su dviem fondais, kurie privertė didžiausias Pietų Korėjos kompanijas paaukoti milžiniškas sumas.

Be to, prezidentės patarėjai pavyko savo dukrą palengvintomis sąlygomis įtaisyti į vieną geriausių šalies universitetų.

Dabar Choi Soon-sil buvo suimta ir apkaltinta turto grobstymu ir dalyvavimu prezidentės sprendimų priėmimo procese, neturint teisės dirbti su įslaptintais dokumentais.

„Ji jau anksčiau buvo pabėgusi į užsienį, Pietų Korėjoje neturi adreso ir yra labai nestabilios psichologinės būklės.

Todėl mes baiminomės, kad ji gali bėgti arba sunaikinti įkalčius“, – aiškino prokuratūros atstovas.

Pietų korėjiečius skandalas ypač papiktino.

Antai antradienį vienas vyriškis ekskavatoriumi įvažiavo į Seulo prokuratūros pastatą, šaukdamas, kad nori nužudyti Choi Soon-sil.

Sulaikytosios pastate nebuvo, bet po smūgio buvo sužeistas vienas apsaugos darbuotojas.

Atsakydama į visuomenės pyktį Park Guen-hye vakar pakeitė premjerą ir du ministrų kabineto narius, kad vyriausybėje būtų mažiau jos valdančiosios konservatyvios partijos „Saenuri“ narių.

Prezidentė su Choi Soon-sil pažįstama jau ilgus metus. 60 metų kaltinamosios tėvas buvo dabartinės prezidentės tėvo Park Chung-hee dvasinis mokytojas.

O Park Guen-hye pasitikėjimą pelnė įtikindama ją, kad gali perduoti mirusios prezidentės motinos žinutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.