Prancūzija siūlo pasaugoti neįkainojamą Artimųjų Rytų paveldą

Artimųjų Rytų kultūriniam paveldui iškilo sunaikinimo grėsmė. Todėl prezidentas François Hollande’as pasiūlė jį pervežti iš karo niokojamų valstybių į Prancūzijoje esančią saugyklą.

Grupuotė „Islamo valstybė“ naikina žmonijos palikimą Sirijoje ir Irake.<br>AFP nuotr.
Grupuotė „Islamo valstybė“ naikina žmonijos palikimą Sirijoje ir Irake.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 3, 2016, 1:54 PM, atnaujinta May 9, 2017, 4:54 PM

Sirijoje ir Irake vykstantys nuožmūs mūšiai grasina į šipulius paversti per tūkstantmečius kauptą kultūros palikimą.

Nauja saugykla Prancūzijos Ljeveno mieste gali tapti laikinu pasaulinės svarbos meno kūrinių ir istorinių artefaktų prieglobsčiu.

60 mln. eurų Prancūzijai kainavusi saugykla bus atidaryta 2019 metais, tačiau prezidentas F.Hollande’as jau dabar pateikė tokį pasiūlymą. Jis tikino, kad šią idėją plačiau pristatys gruodį Abu Dabyje vyksiančioje konferencijoje dėl nykstančio paveldo. Į šį renginį susirinks 40 valstybių atstovai.

„Pagrindinė Ljeveno saugyklos paskirtis bus laikyti Luvro muziejaus saugomą kolekciją. Tačiau ši vieta juk gali turėti ir kitokią paskirtį – deja, susijusią su įvykiais, dramomis ir tragedijomis, kurias dabar matome pasaulyje“, – tikino Prancūzijos lyderis.

Luvro muziejus, kuris yra lankomiausias pasaulyje, turi didžiulę meno kūrinių ir istorinių relikvijų kolekciją. Dalis jos nėra eksponuojama – saugoma muziejaus rūsyje.

Kadangi pastatas yra netoli Senos krantų, daug problemų kelia upės potvyniai. Baiminantis, kad vanduo užlies rūsyje esančias saugyklas ir sunaikins meno kūrinius, pastarieji kaskart turi būti iš ten iškelti. Štai todėl reikia saugesnės vietos.

Tačiau Prancūzijos lyderis nuo pavojų nori išsaugoti ne tik prancūzų sukauptą kolekciją, bet ir visos žmonijos kultūros ir istorinius pėdsakus. Pasak jo, daugybei meno kūrinių iškilęs pavojus, nes „teroristai ir barbarai nutarė juos – ypač tuos, kurie yra Sirijoje ir Irake, – sunaikinti“.

Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ ir kitos kovotojų grupės plėšia paveldą ir naikina istoriškai svarbias vietas ir kitur – Afganistane, Libijoje ir Malyje. Dažniausiai savo vagysčių laimikį jie parduoda juodojoje rinkoje.

Sirijos mieste ar Rakoje islamistai įsakė buldozeriais nuversti senovės Asirijos liūtų skulptūras, sufijų ir šiitų šventyklas.

Viena liūto, saugojusio vartus, statula stovėjo prie Eufrato, kur iškilo dar VIII amžiuje prieš Kristų. O Irake grupuotė į šipulius sudaužė visą senovinį asirų miestą Nimrudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.