Varlė žudikė sukėlė paniką Lenkijoje

Apie tai, jog keletą pastarųjų metų Vakarų šalyse plintanti alternatyvinės medicinos rūšis – skiepijimasis vienos Amazonės varlytės (Phyllomedusa bicolor) išskyromis – atkeliavo ir į Lenkiją, dauguma šios šalies gyventojų sužinojo tik po sukrečiančios tregedijos.

Taip atrodo Amazonės varlė, kurios išskyros nužudė jauną lenkę.
Taip atrodo Amazonės varlė, kurios išskyros nužudė jauną lenkę.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

2016-12-01 13:15, atnaujinta 2018-02-10 01:23

Per taip vadinamą Kambo procedūrą – varlytės išskyrų suleidimą į organizmą, sąmonę prarado ir po dviejų parų skausmingų kančių ligoninėje mirė trisdešimtmetė varšuvietė Halina T. Dvejų metų sūnelį našlaičiu palikusi mergina Kambo seansui ryžosi susižavėjusi draugų tvirtinimais, kad tai padeda apvalyti organizmą nuo toksinų ir gydyti bei apsaugoti nuo daugybės ligų.

Pietų Amerikoje, Amazonės pakrantėse gyvenantys indėnai yra įsitikinę, kad šimtmečiais praktikuojama Kambo procedūra apsaugo juos nuo bakterijų, nes varlės išskyros yra natūralus antibiotikas. Vakarų šalyse Kambo seansus reklamuojanti draugija tvirtina, jog ji veiksmingai apsaugo nuo geltligės, maliarijos, boreliozės, kraujo spaudimo svyravimų, gydo Alzheimerį, Parkinsoną, depresiją, migreną, nevaisingumą ir net vėžį bei AIDS.

Tokių teiginių pagrįstumas moksliniais tyrimais kol kas nėra įrodytas, nors laboratorinės analizės paliudijo, kad išskyros turi net 40 kartų stipresnį poveikį už morfiną, o jose yra net 200 toksiškų elementų. Tokios išskyros per specialias liaukas ant varlės nugaros atsiranda tik šiai išgyvenant pavojų, o varlę pabandę suėsti žvėrys akimirksniu ima vemti ir skausmingose konvulsijose miršta.

Indėnai pagavę minėtą varlę pririša jos kojas prie į žemę įkaltų pagaliukų, ir specialiu gramžtuku nugramdo išskyras nuo nugaros. Kambo procedūrą atlikti gali tik šamanas, kuris kiekvienam asmeniui nustato individualų nuodų kiekį.

Šamanas iš pradžių prie gydomo indėno peties prideda lauže įkaitintą pagaliuką, ir keliose vietose pradegina odą. Tada prie atsivėrusios žaizdelės prideda nedidelį kiekį nuodingų varlės išskyrų, sudžiovintų į miltelius.

Šios ima veikti akimirksniu, nuodai ima skverbtis į organizmo ląsteles, pritraukdami toksinus. Gydomasis akimirksniu pajaučia galvos svaigimą, ir netrukus ima vemti, viduriuoti, kraujo spaudimas šokinėja nuo didelio iki mažo.

Po keliolikos minučių nuodų veikimas aprimsta, šamanas gydomajam asmeniui duoda gerti vandens, ir diskutuoja su šiuo apie organizmo pojūčius. Pagal organizmo išskyrų spalvą šamanas sprendžia apie paciento sveikatingumą ir nustato kada reiks pakartoti Kambo seansą bei jį papildo kitomis procedūromis.

Į Lenkiją Kambo procedūros išplito iš kaimyninės Čekijos. Europoje Kambo bene labiausiai yra žinoma Jungtinėje Karalystėje, kur dirba net 13 iš 50 oficialias Pasaulinės Kambo draugijos licenzijas turinčių specialistų.

Varšuvos žiniasklaida spėja, kad Halina T. mirė todėl, nes Kambo seansą vykdė lenkas, tokią licenziją įgijęs vos prieš pusmetį. Mergina vėmė žymiai stipriau nei kiti Kambo procedūros dalyviai, o netrukus prarado sąmonę ir ją ėmė purtyti traukuliai.

Iškviesti medikai Haliną T. išvežė ligoninė, kur ji po dviejų parų mirė. Ekspertizė paliudijo, jog mergina mirė dėl kvėpavimo bei kraujospūdžio sutrikimų bei galvos smegenų uždegimo.

Kambo draugija išplatino pareiškimą, kad seansas buvo atliktas teisingai, ką esą liudija jo videoįrašas. Be to, buvo priminta, kad net nuo tokio populiaraus vaisto kaip aspirinas ar paracetamolas kasmet pasaulyje miršta keliasdešimt žmonių, o sintetiniai vakarietiški vaistai kasmet sukelia šimtus tūkstančių mirčių bei invalidumu pasibaigiančių komplikacijų.

Tuo tarpu Kambo procedūros esą yra natūralios, turi vien gydomąjį poveikį, o komplikacijos yra įpatingai retos.

Halinos T. sesuo Ana visgi kreipėsi į tautiečius lenkus, ragindama vengti Kambo seansų, kaip moksliškai nepagrįstų ir labai pavojingų. Tokiam perspėjimui pritarė ir garsūs vietos medicinos autoritetai, pareiškę, jog iš Amazonijos miškų atveštas alternatyvinė medicinos metodas nėra ištirtas ir saugus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.