Sukčių įkurta netikra JAV ambasada vizas išdavinėjo net dešimtmetį

Ganos pareigūnai aptiko pastatą sostinėje Akroje, kur net dešimt metų nusikaltėlių tinklas išdavinėjo neteisėtai gautas vizas, skelbia „Reuters“.

Netikroje ambasadoje buvo aptikta 150 pasų, tikros ir padirbtos vizos bei kiti dokumentai.<br>JAV valstybės departamento nuotr.
Netikroje ambasadoje buvo aptikta 150 pasų, tikros ir padirbtos vizos bei kiti dokumentai.<br>JAV valstybės departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-04 22:29, atnaujinta 2018-02-10 00:46

Tik šią vasarą uždaryta netikra ambasada veikė aptriušusiame rausvame dviejų aukštų pastate, prie kurio kabėjo JAV vėliava. O viduje sieną puošė prezidento Baracko Obamos portretas.

„Ji nebuvo valdoma JAV vyriausybės. Ambasadą kontroliavo Ganos ir Turkijos organizuoto nusikalstamumo tinklai ir Ganos prokuroras, dirbantis imigracijos ir kriminalinės teisės srityje“, – teigiama JAV valstybės departamento išplatintame pranešime.

Tik dabar paviešintoje žinioje apie ambasadą skelbiama, kad angliškai ir olandiškai kalbantys Turkijos piliečiai apsimetė konsulais ir išdavinėjo vizas. Beje, tyrėjai taip pat aptiko ir netikrą Nyderlangų ambasadą.

Nusikaltėliai išdavinėjo neteisėtai gautas, bet tikras JAV vizas ir padirbtus tapatybės dokumentus. Antai už gimimo liudijimus buvo prašoma 6 tūkst. JAV dolerių (5,6 tūkst. eurų).

Per reidus pareigūnai taip pat aptiko padirbtas ir tikras Indijos, Pietų Afrikos Respublikos ir Šengeno zonos vizas, 150 pasų iš 10 šalių ir kompiuterį.

JAV valstybės departamentas neatskleidė, kaip nusikaltėliams pavyko gauti tikras vizas. Taip pat neaišku, kiek žmonių pavyko patekti į JAV su šios ambasados išduotomis vizomis.

„Operacijai vadovavę nusikaltėliai sugebėjo papirkti pareigūnus, kad šie jiems netrukdytų ir tiektų oficialius blankus“, – teigiama pranešime.

Tikroji JAV ambasada Ganoje yra stipriai ginkluotas ir apsaugotas kompleksas viename brangiausių sostinės rajonų. Čia žmonės kasdien laukia eilėje dėl vizų ir kitų konsulinių reikalų.

Tuo pačiu metu Akroje veikianti netikra ambasada dirbo tik tris rytus per savaitę ir neleido į vidų užeiti pašaliniams.

Vietoj to, nusikaltėliai savo paslaugas reklamavo plakatuose Ganoje, Toge ir Dramblio Kaulo krante, taip pat kviesdavosi klientus iš kitų kaimyninių Vakarų Afrikos šalių ir juos apgyvendindavo aplinkiniuose viešbučiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.