Mirė Vesna Vulovič. Prieš daug metų ji liko gyva nukritusi iš 10 km aukščio

Savo namuose Serbijos sostinėje Belgrade mirė Vesna Vulovič, išgarsėjusi tuo, kad liko gyva po lėktuvo katastrofos nukritusi ant žemės iš 10 km aukščio. Moteris mirė eidama 67-uosius metus, jos mirties priežastis nepranešama.

Mirė Vesna Vulovič. Prieš daug metų ji liko gyva nukritusi iš 10 km aukščio.<br>wikipedia.org nuotr.
Mirė Vesna Vulovič. Prieš daug metų ji liko gyva nukritusi iš 10 km aukščio.<br>wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2016, 3:54 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:56 PM

Kaip pranešė Serbijos televizija, Vesnos Vulovič kūnas rastas gruodžio 23 d. jos bute Belgrade. Pastaruoju metu moters sveikata buvo pašlijusi.

Serbijos policija informavo, kad moters draugų prašymu buvo išlaužtos jos buto durys. V.Vulovič prieš tai kelias dienas niekas nematė, jo neatsakinėjo į telefono skambučius.

Išlaužos buto duris moteris buvo aptikta mirusi.

Incidentas taip ir nebuvo ištirtas

Vesna Vulovič išgarsėjo po to, kai išgyveno Jugoslavijos avialinijų JAT lėktuvo katastrofą 1972 m. Ji pateko į Gineso rekordų knygą, kaip „nukritusi iš didžiausio aukščio be parašiuto“. Oficialiai moteris krito iš 10 km (10 tūkst. metrų) aukščio.

Moteris kaip skrydžio palydovė 1972 m. sausio 26 d. Jugoslavijos kompanijos JAT lėktuve DC-9 atsidūrė, galima sakyti, atsitiktinai. Tuo metu 22-iejų metų moteris dar nebuvo baigusi mokymų, tačiau kažkas dokumentuose ją supainiojo su kita skrydžio palydove, turėjusia tokį patį vardą (supainiojo su Vesna Nikolič – red. past.) ir V.Vulovič orlaivio salone atsidūrė kaip stažuotoja.

Lėktuvas skrido maršrutu Stokholmas-Kopenhaga-Zagrebas-Belgradas. Jo salone buvo 28 žmonės – 23 keleiviai ir 5 įgulos nariai.

Maršruto atkarpoje Kopenhaga-Zagrebas, lėktuvui skrendant 10 160 metrų aukštyje virš dabartinės Čekijos teritorijos, beveik visiškai naujas orlaivis netikėtai subyrėjo. Po kiek laiko lėktuvo katastrofos priežastimi buvo įvardintas sprogimas krovinių skyriuje. Buvo spėjama, kad už teroro aktą gali būti atsakingi Kroatijos separatistai, tačiau incidentas iki gal niekada taip ir nebuvo ištirtas.

Nieko neatsiminė

Lėktuvui sprogus, V.Vulovič prarado sąmonę ir nieko vėliau neprisiminė. Ją rado vietos gyventojai, kurie ir suteikė pirmąją pagalbą iki atvykstant medikams. Ji vienintelė išgyveno šią katastrofą, visi kiti lėktuvu skridę žmonės žuvo.

Moters gydymas truko 16 mėnesių, iš jų 10 moters kūnas iki pusės buvo paralyžiuotas, atrodė, kad ji niekada nevaikščios. Tačiau ji pasveiko. O 1985 m. jos stebuklinga istorija buvo įtraukta į Gineso rekordų knygą.

Neįtikėti V.Vulovič istorija nėra paaiškinta iki mūsų dienų. Kaip rašo tvn24.pl, greičiausiai tai buvo tik sunkiai paaiškinamas laimingas atsitikimas. Vėliau ji pati ne kartą yra sakiusi, kad nieko apie tragediją negali prisiminti. Atsimena tik tai, kad sveikinosi su keleiviais Kopenhagoje, o vėliau atsibudo ligoninėje.

„Kosminiai kliedesiai“

Portalas tvn24.pl taip pat primena, kad oficialią V.Vulovič išgyvenimo istoriją 2009 m. bandė paneigti vokiečių žurnalistas Peteris Hornung-Andersenas. Remdamasis įvairių tyrimų duomenimis jis bandė įrodyti, kad lėktuvo katastrofos priežastis buvo visai ne bombos sprogimas. Pasak vokiečio, lėktuvas subyrėjo gabalais kelių šimtų metrų aukštyje, o ne 10 km.

Greičiausiai, kaip tvirtino žurnalistas, orlaivį galėjo numušti Čekoslovakijos karo lėktuvai. Slepiant incidentą buvo pasinaudota „stebuklingai išsigelbėjusios“ skrydžio palydovės istorija.

V.Vulovič šią vokiečių žurnalisto versiją yra pavadinusi „kosminiais kliedesiais“.

Moteris buvo ištekėjusi, tačiau vaikų neturėjo. Santuokoje ji gyveno nuo 1977 m., tačiau 1992 m. išsiskyrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.